Nu kan du åka dit

Av: Peter Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya lagen träder i kraft i dag – här är alternativen

I dag skärps lagen mot olaglig fildelning.

Men de lagliga alternativen ökar snabbt.

Aftonbladet betygsätter 18 sajter – de flesta av dem är gratis.

Ipred-lagen har trätt i kraft.

Den stora förändringen är att de som representerar upphovsmän som drabbas av olaglig fildelning kan kräva ut nätadresserna till fildelarna. Något som tidigare krävde en högre grad av misstanke om brott.

Det innebär att fildelare inte längre är anonyma. De kan komma att få kravbrev från upphovsmännens organisationer. Det betyder också att ärendena kan lämnas vidare till polisen.

Strömmad musik

Men om man inte vill bryta mot lagen finns det mängder med lagliga alternativ på internet. Nöjer man sig med att lyssna på så kallad strömmande musik som inte går att spara på datorns hårddisk finns det mer än ett dussin gratisalternativ.

Om man vill kunna ladda ner låtar och spara för att ha i sin mp3-spelare till exempel kostar det däremot pengar. Cirka nio kronor per låt. Men det finns också alternativ som Sony Ericssons musikbutik där man får två versioner att ladda ner. En med full kvalitet för datorn och en mindre fil som funkar bättre i mobilen eller mp3-spelaren.

Svenskt alternativ

Antalet webbsajter som satsar på strömmande musik ökar hela tiden. Bara sedan i höstas har det tillkommit ett halvdussin nya.

Flera är på väg.

Det som tar tid är att träffa avtal med skivbolag och upphovsrättsorganisationer på vilket sätt de ska få ersättning för musiken som erbjuds.

Svenska sajten Spotify till exempel fick ta bort en hel del musik från sin sajt i början av året för att man inte hade klara avtal för den.

Fortfarande råder en osäkerhet bland dem som driver de nya musiksajterna om hur mycket pengar de kan ta in från reklam när de erbjuder musik gratis. Spotify har därför begränsat antalet användare som kan komma åt sajten gratis genom ett inbjudningssystem.

Vill man slippa bli störd av reklam och ha obegränsad tillgång till strömmande musik kan man välja att betala för abonnemang. På Spotify kostar den nio kronor för ett dygn eller 99 kronor i månaden.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN