Publicerad:
Uppdaterad:

Norge: Tonårsflicka död i svininfluensan

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 16 år gamla norskan dog i sviterna av svininfluensan.

Tonårsflickan behandlades under två veckor för den nya influensan A/H1N1 men hittades i måndags död i sitt hem.

Norge fick på torsdagen sitt tredje dödsfall i svininfluensan. Norska Socialstyrelsen, Helsedirektoratet, bekräftade att en tonårsflicka från Larvik i Vestfold som avled i måndags var smittad av A/H1N1-viruset.

Flickan, som blev 16 år, hade under två veckor behandlats med Tamiflu. Hon behövde aldrig läggas in på sjukhus utan behandlades hemma. Behandlingen avslutades innan helgen men i måndags hittades hon död i familjens hem.

"Inte helt oväntat"

Enligt tidningen VG hade hon en bakomliggande sjukdom som kan ha bidragit till att hon drabbades så hårt. Hon hade haft kontakt med sjukvården hela livet.

Ingen annan i flickans familj är smittade.

– Det är flera som ligger allvarligt sjuka på sjukhus just nu så det kommer inte helt oväntat, säger Bjørn Iversen överläkare vid Folkehelseinstituttet till Nettavisen.

Tre döda

Norges senaste dödsfall i svininfluensan rapporterades så sent som i tisdags. Då var det en 42-årig kvinna från Akershus som avlidit söndagen innan som bekräftades ha viruset, enligt Aftenposten.

Även en dansk lastbilschaufför avled i influensan under en vistelse i Norge. Mannens kollega smittades också men tillfrisknade.

På Helsedirektoratet säger man:

– Vi kan inte gå in på flickans sjukdomshistoria men det här visar hur allvarlig den här sjukdomen är, säger Preben Aavitsland på Helsedirektoratet till NRK.

– Vi har vetat att sjukdomen skulle kräva dödsoffer i vårt land. Därför jobbar vi intensivt med att göra klart för att vaccinera befolkningen.

Publicerad:
Publicerad: