Nyheter

Kommunen låter brottsling få miljon

NYHETER

Den 42-åriga kommunanställda Luleåkvinnan skenanställde släkt och vänner. De behövde inte jobba men själv lade hon beslag på deras löner.

Nu är hon dömd till skyddstillsyn – men Luleå kommun kräver inte tillbaka ett öre av det miljonbelopp kvinnan lurat till sig.

– Det var något nytt för mig. Orsaken måste utredas, säger socialnämndens ordförande Eva Bergström (S) till Norrländska Socialdemokraten.

42-åringen var arbetsledare inom socialförvaltningen när brotten begicks. Hon betalade under tiden december 2000 till februari 2002 ut löner till sin pojkvän, sin mamma, sin väninna och sin bror utan att de behövde arbeta. Brodern satt för övrigt i fängelse under en del av den aktuella tiden.

Det var en av nämndemännen i tingsrätten som uppmärksammade en ledamot i socialnämnden om saken när de båda råkade träffas.

– Han frågade om vi har gott om pengar i socialnämnden eftersom vi inte krävde någon återbetalning. Jag trodde först att han skämtade, säger Staffan Eriksson (M).

Socialnämnden har tuffa sparkrav på sig både i år och nästa år, varenda krona behövs. Vem inom kommunen som ligger bakom att en miljon kronor i skattemedel efterskänks till en brottsling är ännu oklart.

TT

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter