Nyheter

TYSKANS NYA HEM

Av: 

Per-Ola Ohlsson

Kristina Edblom

HÅRDBEVAKAT Christine Schürrer kommer att avtjäna sitt fängelsestraff här på ett kvinnofängelse i vechta i tyska Niederschsen. ”Hon kommer inte att få det lätt”, säger en person med insyn. Foto: Krister Hansson

HÅRDBEVAKAT Christine Schürrer kommer att avtjäna sitt fängelsestraff här på ett kvinnofängelse i vechta i tyska Niederschsen. ”Hon kommer inte att få det lätt”, säger en person med insyn. Foto: Krister Hansson

NYHETER

VECHTA/STOOKHOLM. Christine Schürrer kommer att avtjäna sitt livstidsstraff i det hårdbevakade kvinnofängelset i Vechta i Niedersachsen.

–?Hon kommer inte att få det lätt bland medfångarna med tanke på vad hon gjort, säger en person med insyn i tysk kriminalvård.

Christin Schürrer.

Taggtråden på de höga murarna runt fängelset i Vechta är virad i flera varv. Övervakningskameror registrerar allt som rör sig i närheten av fängelset.

Här, i den tyska delstaten Niedersachsen, avtjänar kvinnliga brottslingar sina fängelsestraff. Och det är hit Christine Schürrer kommer att föras när domen mot henne vunnit laga kraft.

Enda för kvinnor

Fängelset i Vechta är nämligen det enda för kvinnor i Niedersachsen.

Från hennes hemstad Hannover till Vechta är det två timmars bilkörning.

–?Hon kommer att få ta emot besök som alla andra och när det bedöms lämpligt kommer hon att få övervakade permissioner.

Fängelset ligger vid kyrkan mitt i centrum i den lilla staden. Här finns plats för 275 fångar som övervakas av 156 fångvårdare. Många av internerna är intravenösa narkomaner och Nieder-sachsen har gång på gång försökt stoppa drogerna i fängelset.

–?Det är inte säkert att Christine Schürrer får isoleras från de övriga fångarna även om hon själv begär det, säger Aftonbladets källa.

Men innan Christine Schürrer överförs till Vechta kommer hon och hennes advokat Per-Ingvar Ekblad att försöka få prövningstillstånd i Högsta domstolen.

–?Det är ett väldigt omfattande och komplicerat mål, så det finns anledning att låta HD titta på det, säger han.

Var besviken

Christine Schürrer fick livstidsdomen uppläst för sig klockan elva i går i sin cell på häktet i Västerås.

–?Hon är så klart besviken och förvånad, men hon mår bra, säger Per-Ingvar Ekblad.

Om Schürrer inte beviljas prövningstillstånd i HD placeras hon först på Hinsebergsanstalten innan hon förs till Tyskland.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter