Dags för talmannen att öka trycket

Foto: Henrik Montgomery/TT
Måndagens presskonferens med talman Andreas Norlén blir spännande. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Snart två månader efter valet saknar Sverige ny regering. Måndagens besked från talman Andreas Norlén väntas sätta fart på processen.

Efter några dagars radiotystnad är spänningen stor inför talmannens presskonferens på förmiddagen. Han har lovat att berätta om "kommande steg i arbetet med regeringsbildningen".

Sonderingarna ledda av M-ledaren Ulf Kristersson respektive S-ledaren Stefan Löfven gav inga resultat.

Talmannens nästa initiativ var gruppträffar med företrädare för fyra tänkbara regeringsalternativ. Inte heller det utlöste signaler om ruckade positioner.

Måste röras om

Nu vill alla veta vilket nytt vägval Andreas Norlén gör.

TT: Vad är det troligaste beskedet att vänta från talmannen?

– Att han väljer att lägga fram Ulf Kristersson för votering i riksdagen. Annars tror jag att han ger (Centerledaren) Annie Lööf nästa sonderingsuppdrag, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola.

– Kristersson-alternativet tror jag på först. Talmannen inser att processen måste röra sig framåt. Det är enda sättet att den gör det, genom en votering och att få partierna att röra på sig.

"Dra åt lite"

Hon tycker inte att Andreas Norléns arbete hittills kan kallas saktmodigt eller saktfärdigt.

– Han har förlitat sig på det demokratiska systemet och partiledarnas förmåga att lösa det här, men nu har han väl insett som alla vi andra att läget är precis så låst som partiledarna säger. Då får han själv börja dra åt tumskruvarna lite genom att sätta press på det sätt han kan.

När – knappast om – talmannen driver upp tempot genom att låta riksdagen rösta om regeringsalternativ, har han fyra försök på sig. Misslyckas alla står landet inför ett extraval.

– På det hela taget är det väl Sverigedemokraterna som är minst oroliga för ett extraval, och som kanske till och med skulle kunna vinna på det, säger Jenny Madestam.