Mette-Marit drabbad av kronisk lungsjukdom

Hovet i pressmeddelande: Kronprinsessan lider av kronisk lungfibros

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Den norska kronprinsessan Mette-Marit har drabbats av sjukdomen kronisk lungfibros.

Det skriver hovet i ett pressmeddelande.

– Jag måste lära mig att leva med osäkerheten, säger Mette-Marit till NRK.

Beskedet om den 45-åriga kronprinsessans sjukdom kom i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

”Jag har i flera år haft hälsoproblem i perioder, och nu vet vi mer vad dessa beror på. Mitt tillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera”, skriver Mette-Marit i en kommentar, och fortsätter:

”Jag väljer att informera om detta nu bland annat eftersom det framöver kommer att vara nödvändigt att ha perioder utan officiellt program”.

Foto: Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN
Mette-Marit berättar om beskedet.

”Mer kroniskt än vi hoppades”

NRK har intervjuat Mette-Marit och hennes man, kronprins Haakon, om sjukdomen. Kronprinsessan säger att det var en lättnad att få diagnosen.

– Det har visat sig att den är mer kronisk än vi hade hoppats på, men det gör också att flera bitar faller på plats.

– Jag tror att livet till viss del handlar om att lära sig leva med osäkerhet, och så är det också för mig. Men jag är väldigt optimistisk och väldigt glad över att jag har så duktiga människor runtomkring mig.

Finns inget botemedel

Sjukdomen lungfibros kännetecknas av ärrbildning mellan lungblåsorna. Detta kan leda till envis hosta, andfåddhet och återkommande infektioner.

Det finns inget botemedel mot lungfibros. Behandlingen inriktas på att begränsa förloppet och förbättra patientens livskvalitet

Kristian Bjøro, professor vid rikshospitalet i Oslo, är Mette-Marits läkare. Han uppger för NRK att kronprinsessan diagnosticerades på ett tidigt stadium och att den behandling som satts in har haft god effekt.

Vad som gjort att Mette-Marit drabbats av sjukdomen är oklart.

– Vissa typer av lungfibros kan bero på livsstilsfaktorer eller miljö, men det tror vi inte är fallet här. Vi tror snarare att det rör sig om autoimmunitet, alltså att immunförsvaret angriper kroppens egna celler, säger Kristian Bjøro till NRK.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM