Afghanistans väljare trotsade våldet

Foto: Rahmat Gul/AP/TT
En afghansk regeringssoldat söker igenom en bil utanför landets valmyndighet i Kabul. Inför lördagens val har våldet i Afghanistan trappats upp. Bilden är från den 17 oktober.

avTT

NYHETER

Trots attacker och stora förseningar ringlade köerna långa vid vallokalerna i Afghanistan. För många väger längtan efter demokrati helt enkelt tyngre än rädslan.

Rösterna har redan börjat räknats, men valet är långt ifrån klart.

– Vi har inget annat val än att se till att gå och rösta när vi har chansen. För att visa att vi står emot alla de olika hot vi möter, och för att föra vårt land mot en ljusare framtid, säger 40-åriga Kabulbon Abdul Wahid över telefon till TT.

Efter en valkampanj kantad av attacker och mord på flera kandidater var oron stor inför lördagens flera gånger uppskjutna parlamentsval. Och som befarat blev det en stundtals våldsam valdag, med flera blodiga dåd runt om i landet.

Dessutom fick många väljare vänta i timtal på grund av saknade röstlängder och problem med systemen för biometrisk väljarregistrering, som användes för första gången.

Tre miljoner röster

– Jag gick till min vallokal i morse, men då var den stängd. Vid elvatiden hade den fortfarande inte öppnat på grund av de bristfälliga förberedelserna och då var det så mycket folk att jag bestämde mig för att återvända senare. Vid klockan 15 kunde jag till slut rösta, säger Abdul Wahid, som lade sin röst i en skola i stadsdelen Karte Char i västra Kabul.

Enligt den oberoende valkommissionen har omkring tre miljoner medborgare hittills lagt sin röst i någon av de omkring 4 500 vallokalerna. Men röstningen kommer i vissa områden att inledas först på söndagen, bland annat på grund av oroligheter. Dessutom har valet skjutits upp i provinserna Ghazni och Kandahar.

Förlängda öppettider

På flera håll dök valarbetare inte upp i tid, enligt valkommissionen, som lovar att förlänga vallokalernas öppettider med fyra timmar. Dessutom ska man även kunna rösta under söndagen vid 360 vallokaler som drabbats av särskilt stora problem.

Trots alla problem rapporteras om ett till synes stort valdeltagande i landets större städer, även om bilden är mindre klar vad gäller landsbygden.

Afghanistans president Ashraf Ghani uppmanar samtliga röstberättigade att delta i valet. "Genom att lägga våra röster utan rädsla hedrar vi de stupades uppoffringar", skriver han på Twitter , där han lagt upp en bild från sin vallokal.

I provinsen Baghlan i norra Afghanistan bildade invånare mänskliga kedjor runt sex vallokaler för att förhindra självmordsbombare att ta sig in, skriver nyhetsbyrån AFP.

Entusiastiska väljare

Najib Sharifi, chef för Afghanska journalisters säkerhetskommitté som bevakar pressfriheten under valet, vittnar om en beslutsam stämning i Kabul.

– Det är långt fler än man kunde förvänta sig som har röstat. Jag har sett väldigt långa köer, med män, kvinnor, unga, gamla, från alla etniska bakgrunder. Folk är så klart nervösa för attacker, men samtidigt entusiastiska att få lägga sina röster, att få välja sina kandidater, säger han.

Vid en av vallokalerna han besökt träffade han en väljare som han anser sammanfattar mångas känslor denna lördag.

– Han sade: "Döden kan drabba en vilken dag som helst i Afghanistan. Jag har kommit hit för att uppfylla mitt ansvar att stärka demokratin i landet. Även om jag dör kommer jag att dö lycklig." Jag tror inte att människor i många andra länder ens hade lämnat sina hem om de stått inför den verklighet som råder i Afghanistan. Så väljarna förtjänar ett stort erkännande i dag, säger Najib Sharifi.

Resultat kan dröja

Omkring nio miljoner människor var registrerade att rösta i valet. Det ses som ett avgörande prov inför nästa års presidentval – och som en viktig milstolpe inför ett FN-möte i Genève i november, där Afghanistan förväntas visa framsteg i processen mot demokrati.

Preliminära resultat väntas först den 10 november. Men det kan dröja längre än så om det uppstår problem med det biometriska system, som ska säkerställa att samma personer inte röstar flera gånger. Röster där väljare inte registrerat sig med maskinerna kommer inte att räknas, enligt valkommissionen.