Då kommer värmen tillbaka

avMikaela Somnell

NYHETER

Höstrusket är här med regn och blåst och många har kanske vant sig vid tanken på att inte se solen igen på ett halvår.

Men än finns det några ljusglimtar kvar och lagom till helgen finns solchans på flera håll i landet.

– Till fredag ser det ut att klarna upp på många håll och det blir en solig dag i flera delar av landet, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Stormen Knud rivstartade hösten med ösregn och stormar med orkanstyrka. Sedan dess har tunga moln, väta och blåst förekommit på många håll i landet.

SMHI har utfärdat varningar för mycket hård vind i flera län och storm i Jämtland och Västerbottens län.

Som svensk är det lätt att dra slutsatsen att det bara kommer bli värre härifrån till april. Men det finns hopp – redan till helgen.

– Under torsdagen kan det vara en del sol under morgonen men sen tätnar molnen västerifrån. Vi har ett nytt regnområde som drar upp över Götaland, Svealand och delvis södra Norrland. Då blir det återigen blåsigt över Götaland.

– Men till fredag ser det ut att klarna upp på många håll och det blir en solig dag på flera delar av landet. Dock är det en kall luft som har dragit med sig en del nordvästliga vindar vilket kan göra att det känns lite kallare. Varmast blir det i södra Blekinge med upp mot 12-14 grader.

Lördagen väntas bli solig till en början i Götaland och östra Svealand för att sedan bli mer molnig under eftermiddagen. Temperaturen kommer att ligga runt tio grader.

Första snön i Västernorrland

Västernorrland kan å andra sidan få höstens första snö.

– På lördag har vi ett nederbördsområde i Norrland. I fjällen kommer en del snö. Det ser också ut som att den första snön kan komma även öster om fjällen i Västerbotten och Norrbottens län. Lite blötsnö iallafall.

Norra Norrland kommer under helgen att ha temperaturer runt en minusgrad och södra Norrland kommer ha ungefär åtta grader varmt.

Överlag så väntas den närmaste tiden bli ganska blåsig i hela landet.

– Det är en intensiv lågtryckstrafik ute på Atlanten, det är de som ger det blåsiga vädret. Det är varm luft ner över södra Europa och väldigt kall luft uppe i norr. Den kontrasten ger lågtrycken energi och skapar blåst.

Är den kommande helgen sista chansen till sol och värme?

– Det behöver inte vara kört än. Det finns ett fenomen som heter brittsommar. Det är när det kommer lite varmare väder i början på oktober. Nu ser jag tyvärr inga tendenser på det, men man vet aldrig.

Klimat och väder - vad är skillnaden? 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Foreca

Götaland

Svealand

Norrland

AB Voice