Valet 2018

SD:s nya värvning: Charlie Weimers

Av: 

Ebba Thornéus

Pär Karlsson

Kenan Habul

NYHETER

Sverigedemokraterna värvar stabschef från KD

Charlie Weimers, stabschef för KD-toppen Lars Adaktusson i EU-parlamentet, går över till SD.

SD-ledaren Jimmie Åkesson beskriver honom som en av de ”största konservativa profilerna i Sverige”.

Från sitt tidigare parti får han hård kritik.

– Jag har respekt för att folk är besvikna men jag har inga alternativ än att lyssna på mitt samvete, säger Charlie Weimers.

Jimmie Åkesson presenterade Charlie Weimers som ”en av de stora konservativa profilerna i Sverige” när han bad honom visa upp sig för publiken på Stora torget i Motala där SD-ledaren höll ett möte vid lunchtid på torsdagen.

Då blev det officiellt att Charlie Weimers, som fram tills nu arbetat som stabschef för KD:s EU-parlamentariker Lars Adaktusson i Bryssel, har gått över till Sverigedemokraterna.

Charlie Weimers lämnar KD för Sverigedemokraterna.

Weimers var under åren 2008–2011 förbundsordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet, KDU, och har även varit vice ordförande i Europeiska folkpartiets ungdomsförbund (YEPP) samt kommunalråd i Hammarö kommun.

Weimers har även tidigare arbetat i regeringskansliet nära förra KD-ledaren och socialminister Göran Hägglund.

”SD vill ta strid mot multikulturalism”

Så här förklarar Weimers varför han valde SD:

– För att det är det parti som driver mest ansvarsfull migrationspolitik, för att det är det parti som faktiskt vill integrera de människor som har kommit till Sverige. För att de vill ta strid med den multikulturalism som har gett frikort över islamismen att breda ut sig. 

Vad blir din roll inom SD?

– Alla fokuserar just nu valet. Vad som händer därefter, återstår att se.

”Sällan skådat svek”

Efter att nyheten blev känd reagerade Kristdemokraterna snabbt. I ett pressmeddelande slog man fast att partiets verkställande utskott omedelbart fattat beslut om att Weimers skulle uteslutas ur partiet och att hans anställning i Bryssel skulle avslutas direkt.

Enligt vad Aftonbladet erfar är vreden inom Kristdemokraterna stor efter Weimers besked, som kommer bara dagar före valet.

– Han jobbar på i valrörelsen för Lars som vanligt och helt plötsligt försvinner han och slutar svara i telefon: och plötsligt dyker han upp på ett torg i Motala som SD:are. Det är ett sällan skådat svek. Ska man byta parti kan man ju sköta det snyggt. Detta var nog partibytarnas lågvattenmärke, säger en KD-källa med insyn.

”SD har haft en spion hela valrörelsen”

Johan Ingerö, tidigare presschef hos Göran Hägglund (KD) och i dag välfärdsansvarig på tankesmedjan Timbro, är upprörd.

– Att folk byter parti händer ibland. Men tidpunkten här är anmärkningsvärd. Detta kan inte ha kommit som en blixt från klar himmel. Weimers måste ha fört samtal med SD-ledningen under minst några veckors tid.

Ingerö, som är medlem i KD, fortsätter:

– Det betyder att SD under hela valrörelsen har haft en spion med tillgång till Kristdemokraternas vice partiledare. Det är i så fall ett mycket allvarligt övertramp från SD-ledningens sida.

”Har respekt för att folk blir besvikna”

Så här kommenterar Weimers själv kritiken:

– Jag har respekt för att folk är besvikna det är ju ändå en valrörelse men jag har inga alternativ än att lyssna på mitt samvete.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är glad över nyförvärvet.

– Han har erfarenhet som kommunalråd, från regeringskansliet, som stabschef i Bryssel. Dessutom kan han fungera som en brygga till KD och M efter valet, säger Åkesson.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

Val 2018 – här är de viktigaste nyheterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Charlie Weimers

Sverigedemokraterna

Kristdemokraterna

Jimmie Åkesson

Valet i Sverige

Lars Adaktusson