Dödstalet väntas stiga efter tsunamin

Foto: Rifki/AP/TT
Ruinerna efter en moské i Palu.
Foto: Rifki/AP/TT
En man ser över förödelsen efter skalvet och tsunamin i Palu på Sulawesi i Indonesien. Tsunamin svepte bort byggnader i minst två städer.
Foto: Disaster Management Agency/AP/TT
Ett hus som rasat samman i indonesiska Donggala på ön Sulawesi.
Epicentrum, omkring 8 mil från Palu.

avTT

NYHETER

Minst 384 människor har bekräftats döda i jordskalvet och den efterföljande tsunamin på den indonesiska ön Sulawesi – men dödstalet väntas stiga ytterligare.

Många av offren sveptes bort när de samlats för en festival på stranden i staden Palu.

Efter att först ha talat om ett femtiotal döda konstaterade landets katastrofmyndighet BNPB att man hittat 384 döda kroppar. Över 500 har skadats.

Skalvet som drabbade kuststäderna Palu och Donggala på fredagen hade en magnitud på 7,5. Det följdes av en tsunami med vågor på uppemot tre meter. En tsunamivarning utfärdades, men drogs tillbaka efter 34 minuter.

Samtliga hittills registrerade dödsoffer har hittats i Palu. Dödstalet förväntas stiga när sökandet i Palu fortsätter och när uppgifter börjar komma in också från Donggala.

Fler döda väntas

– Vi har inte hört någonting från Donggala, och det är extremt oroande, säger Jan Gelfand, som arbetar i Jakarta åt Internationella rödakorsfederationen och Internationella rödahalvmånefederationen.

– Det bor fler än 300 000 människor där. Det här är redan en tragedi, men den kan bli mycket värre, fortsätter Gelfand.

Hundratals människor som planerat att i Palu delta i en strandfestival, som skulle ha inletts på fredagskvällen, hade samlats på stranden och överraskades av tsunamin.

– När tsunamivarningen kom igår fortsatte folk med sina aktiviteter på stranden i stället för att fly omedelbart, och blev offer, säger talespersonen Sutopo Purwo Nugroho på BNPB.

Överfulla sjukhus

Då kommunikationerna är brutna har det tagit tid för myndigheterna att få in fullständiga rapporter, och dödstalet kan stiga ytterligare. Människor får medicinsk vård i tält som satts upp ute på gatorna, då sjukhusen är överfulla.

Förödelsen efter tsunamin beskrivs som omfattande. Tusentals byggnader, bland dem hotell, sjukhus och shoppingcenter, har kollapsat och en bro har rasat. I rasmassorna hittas skadade och döda människor.

Flygplatsen i Palu är stängd eftersom elektroniken skadats. En sträcka på 500 meter av den 2 500 meter långa landningsbanan är även så tilltygad att plan inte kan landa eller starta, rapporterar tidningen The Jakarta Post.

Svåra förhållanden

Jordskalvet och den efterföljande tsunamin orsakade också ett omfattande strömavbrott och myndigheterna har därför haft svårt att koordinera räddningsarbetet.

Vägarna är ofarbara, och någon evakuering har ännu inte skett.

Indonesiens president Joko Widodo säger att militären satts in i katastrofområdet för att hjälpa till att leta efter överlevande och döda kroppar.

Kraftiga efterskalv har fortsatt skaka Palu, och från Donggala, fyra mil därifrån, saknades på morgonen information. Över 600 000 människor bor i städerna Palu och Donggala.

Militären ska flyga in nödhjälp från huvudstaden Jakarta till det drabbade området så fort flygplatsen kan öppnas.