Knivattacken på skola i Jönköping

Två elever skadade efter knivskärning vid skola i Jönköping

Av: 

Isabelle Nordström

Josefin Silverberg

Ebba Thornéus

NYHETER

En stor polisinsats pågick under onsdagen på en skola i Jönköping efter att en elev attackerat två andra elever med en kniv.

Enligt åklagaren har man tillsammans med polis en god bild av vad som har hänt.

En förundersökning om försök till mord har inletts.

Larmet om knivskärningen kom in strax före klockan 8 på onsdagsmorgonen.

– Vi har haft en incident på morgonen, två elever är knivskurna och en är förd till sjukhus, säger Peter Lindström, ansvarig för förskolorna i kommunen.

Enligt polisens hemsida har en person med en stor kniv i handen varit vid skolan och två elever har skadats. Båda två har fått lindriga knivskador.

De skadade elevernas föräldrar är underrättade om vad som hänt.

Gripne är själv elev på skolan

En person greps efter att polisen genomfört en husrannsakan och en förundersökning om grov misshandel inleddes.

– Den gripne är också elev på skolan, säger Peter Lindström.

Den misstänkte går i mellanstadiet.

– Gripandet är hävt på grund av hans ringa ålder, men han kvarstannar för förhör, säger Kristoffer Axell, chef för polisområde i Jönköping.

Senare meddelade åklagaren att man tillsammans med polis fått en god bild av vad som hänt och att personen som omhändertagits är misstänkt för försök till mord.

– Vi tror oss vara säkra på att vi har rätt gärningsperson och rätt vapen i beslag. Allt tyder på att det var fråga om en ensam gärningsperson som agerat på egen hand, säger kammaråklagare Heléne Thomasson som leder utredningen i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Utredningen fortsätter nu. Det handlar främst om förhör med mycket unga personer och det är vår önskan att dessa personer får höras så opåverkade som möjligt inom ramen för vår utredning.

Omhändertagits av socialtjänsten

Då den gripne är under 15 år har en utredning inletts enligt § 31 i Lag med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare och har efter förhör omhändertagits av socialtjänsten skriver Åklagarmyndigheten i pressmeddelandet.

I samband med händelsen spärrades skolan av och polisens tekniker genomsökte skolan. Strax före klockan 9 på onsdagsmorgonen meddelade polisen att det akuta är över och att det inte finns risk för att fler personer ska skadas.

Många föräldrar tog sig dock till skolan.

En av dem är Karim Alaloush som har två döttrar på skolan, i förskolan och i tvåan.

– De ringde från skolan och jag kom direkt hit. Min fru grät, det här är hemskt, säger han till Aftonbladets team på plats vid skolan.

– Barnen är inte skadade men vi har inte fått gå in till dem. Vi har aldrig upplevt något så här hemskt i Sverige, det känns som Syrien igen.

”Fick höra att barnen blivit dödade”

– Alla vi mammor var jätteoroliga. Jag fick höra att barn blivit dödade. Jag lämnade mitt barn hemma med min mamma och sprang hit, säger Faddumo Husein.

Utbildningsminister Gustav Fridolin kommenterar händelsen på sin Facebook-sida.

”Det som skett är på alla sätt fruktansvärt och Sverige står tillsammans med drabbade elever, personal och föräldrar. Ingen ska behöva vara otrygg på sin skola. Vi står starka mot våldet”, skriver han.

Under onsdagskvällen och torsdagen samt i helgen kommer polisen att finnas på plats på skolan för trygghetsskapande arbete.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Knivattacken på skola i Jönköping

ÄMNEN I ARTIKELN

Knivattacken på skola i Jönköping

Jönköping

Brott