Bränderna på asylboenden

Ny brand på planerat asylboende

Av: 

Christoffer Nilsson

Gustaf Tronarp

NYHETER

En byggnad sattes i brand utanför Perstorp i Skåne i natt.

Enligt räddningstjänsten är byggnaden avsedd att bli ett asylboende. Polisen misstänker att branden är anlagd.

– Det är en mycket allvarlig utveckling, säger Daniel Sirensjö, informationsbefäl på räddningstjänsten.

Larmet från Oderljunga utanför Perstorp i Skåne kom klockan 02.42 i natt. En granne hade upptäckt att det brann i ett gammalt äldreboende.

– Två rutor var krossade och det brann i ett rum. Vi skickade in rökdykare som lyckades släcka branden innan den spred sig, säger Daniel Sirensjö, informationsbefäl på räddningstjänsten i Hässleholm.

Väggar och golv i byggnaden skadades. Men om inte grannen slagit larm hade det sannolikt gått mycket värre, enligt räddningstjänsten.

– Då hade nog huset blivit totalförstört, säger Daniel Sirensjö.

Krossade rutor

Det finns flera tecken på platsen som gör att polisen misstänker att branden är anlagd. En förundersökning om mordbrand har inletts.

– Det är bland annat på grund av att rutor hade krossats. Dessutom luktade det bensin i källaren. Sedan tas bakgrunden med de andra bränderna som inträffat med i bedömningen, säger Daniel Sirensjö på räddningstjänsten.

Byggnaden är för tillfället obebodd. Det ska finnas planer på att använda lokalen som asylboende.

– Det var första räddningsbefälet som kom till platsen som fick den informationen. Inga avtal är skrivna, men det ska röra sig om ett planerat asylboende, säger Daniel Sirensjö.

Flera bränder

Tidningen Sydsvenskan skriver att räddningsenheter från fyra stationer ryckte ut till den brinnande byggnaden.

Vid 04-tiden i natt var branden släckt. Platsen har spärrats av, och polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning.

– I nuläget är det oklart när vi kommer att kunna undersöka platsen. Den måste svalna först, säger Mia Sandgren, presstalesperson på polisen i Skåne.

Den senaste tiden har flera asylboenden och planerade asylboenden utsatts för misstänkta brandattentat. I tisdags morse fick 14 personer fly när ett asylboende i Munkedal sattes i brand.

Daniel Sirensjö på räddningstjänsten i Hässleholm är mycket oroad över situationen.

– Det är en mycket allvarlig utveckling. Nu var det ju inga människor i huset som brann i natt, men det kan man aldrig veta. Det finns en stor fara för människors liv när sådana här saker händer, säger han.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Bränderna på asylboenden

ÄMNEN I ARTIKELN

Bränderna på asylboenden

Perstorp