Igelkott användes som fotboll

En igelkott ska ha använts som fotboll. En annan hittades med ett buntband runt halsen.

På flera håll i landet har de små taggiga djuren utsatts för vanvård av människor.

Flera gånger om dagen brukar två igelkottar komma på besök till Ulrika Edström i Falun för att äta av kattmaten hon ställt ut. I går förmiddag kom en av dem haltande runt hörnet med ett bultband spänt runt halsen.

– Ena frambenet satt också fast. Så fort den försökte sätta ner foten spände det runt halsen. Jag fick tag i igelkotten och lyckades klippa upp bandet med en sax. Den var ju alldeles flåsig så jag satt med den i knät en stund tills den lugnat ner sig.

Tidigare i veckan blev en person i Karlskrona vittne till hur några yngre ungdomar använde en igelkott som fotboll. Händelsen är polisanmäld som djurplågeri av viltdjur.

Inte enstaka fall

Fallen är inte unika. Kottecentralen i Lilla Edet, som vårdar skadade igelkottar, vittnar om att man bara från Västra Götaland i år haft ett tiotal fall där personer som kommit in med djuren sett hur de blivit slagna och sparkade av människor.

– Det kan vara att de sparkat boll med dem, slagit dem med pinnar eller har snärjt dem med snören. Förra veckan fick vi in en unge som var knivskuren. Den är död nu. Jag fattar inte vad folk håller på med, säger viltvårdaren Monica Jonasson, en av de som står bakom Kottecentralen.

Här vårdas skadade igelkottar tills de uppnått en tillräcklig vikt för att klara sig på egen hand. Då släpps de ut i det vilda på samma plats som de hittades.

Även Gotlands igelkottfond, som också bedriver ideellt arbete för skadade igelkottar, vittnar om fall där människor plågat djuren. Bland annat genom att använda dem som fotbollar.

Publisert: