Här räddas 37 personer av Gula båtarna

avCarina Bergfeldt, Erik Åberg

1 av 14

Gula båtarna räddade under måndagsmorgonen 37 personer utanför Samos kust.

Bland de räddade fanns åtta barn och en gravid kvinna.

Larmet kom halv tolv på kvällen. Sex timmar senare, klockan 05.30, klev äntligen 37 flyktingar i land på den grekiska ön Samos. 

Alla deras tillhörigheter var blöta. De skakade av köld. Men de var vid liv och kunde omhändertas av väntade ambulans. 

– Det har varit en otroligt tuff natt, säger Fredrik Sundberg från svenska Sjöräddningssällskapet som var med under nattens räddning och som i dag tar över som befälhavare på en av båtarna. 

– Det var ett komplicerat ställe de hamnade på, och vi stötte på många tekniska svårigheter med att hjälpa dem. 

Krossades mot stenarna

De 37 personerna hade börjat sin resa från Turkiet klockan nio på morgonen. Strax efter det hade motorn i deras båt börjat krångla och de flöt bara med vågorna. Väl vid Samos drev båten mot ett vasst klipparti där den krossades mot stenarna. 

Efter ett intensivt räddningsarbete lyckades Aftonbladets och Svenska Dagbladets utsända tillsammans med övrig besättning på Gula båtarna rädda de 37 personerna.

– När vi kom till platsen insåg vi att det var för farligt för båtarna att gå intill. Men fyra av de våra hoppade i och med hjälp av en flotte lotsades flyktingarna från klippan till räddningsbåtarna, säger Carina Bergfeldt, Aftonbladets reporter som var ombord.

Av de räddade var åtta barn och en höggravid kvinna.

– Känslan när du får ett litet barn i famnen som är helt genomblöt och rädd och som skriker av skräck, det är svårt att förklara hur det är. Det är så jäkla eländigt. De här barnen ska inte behöva fly på havet, säger Carina Bergfeldt. 

Flera räddningsinsatser

Sen Gula båtarna anlände till Samos i slutet av oktober har de deltagit i flera räddningsinsatser.

Förra veckan räddades nio personer som fastnat på ett klippblock mellan samhällena Kokkari och Avlakia.

De hade färdats i en båt som redan när de klev ombord hade vatten i botten. Efter att ha öst hela vägen hamnade alla ombord till slut i havet.

Tidigare samma natt räddades två bröder som färdats på en jetski men blivit avknuffade och lämnade på en klippa mellan Turkiet och Grekland.

Och bara dagar efter att Gula båtarna anlänt till Grekland ägde den största räddningsaktionen hittills rum. Då räddades 46 personer ur Medelhavet. 

– Vi ser verkligen vilken skillnad det gör att vi är här. Det är med största ödmjukhet jag och det nya teamet tar över i dag och säger tack för ett fantastiskt jobb till den tidigare besättningen, säger nya befähavaren Fredrik Sundberg.

Så kan du stödja Gula båtarna

Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

■ ■ Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.

Så mycket pengar har samlats in

Här kan du följa Gula båtarna på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM