Hård busskonkurrens urartar – anklagelser om dödshot

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANNA TÄRNHUVUD

NYHETER

En knivskarp konkurrens om den värdefulla busstrafiken till Arlanda har brutit ut i centrala Stockholm.

Och det blev etter värre på fredagen när en anställd på Flygbussarna påstås ha flugit på chefen för uppstickarbolaget Air Shuttle.

– Han slog till mig och skrek att han skulle döda mig, säger Anette Schilde, vd för Air Shuttle.

Foto: PRIVAT
Anette Schilde, vd för Air Shuttle.

För sex veckor sedan började nystartade företaget Air Shuttle köra bussar från Cityterminalen i centrala Stockholm till Arlanda, precis som välkända Flygbussarna gör.

Och sen dess har konkurrensen varit tuff, vilket märks tydligt på Cityterminalen.

Flygbussarna har flera gater inne i Cityterminalen, medan Air Shuttles buss står precis utanför huvudingången, och många lockas att ta den när de hör biljettförsäljaren fråga "Arlanda Airport?".

Nedlusat med flygbussinkastare

Flygbussarna har stärkt upp med extra personal som står utanför Cityterminalens entré, där Air Shuttles bussar parkerar.

– Redan första dagen var de där, skrek och gapade. De säger att vi ska bort och att de måste sätta in så här hårda åtgärder för att vi inte ska få fotfäste, säger Anette Schilde, vd för Air Shuttle.

Flygbussarna ser det på ett annat sätt.

– Vi har värdar där för att informera om Flygbussarna. Men även för att det ofta händer att kunderna som ska till Skavsta, Västerås eller Bromma åker till fel flygplats. Felåkningarna har eskalerat kraftigt sedan Air Shuttle kom, säger Zakaria Abna-Aissa, affärschef på Flygbussarna.

Även Air Shuttle har personal på plats, och entrén till bussterminalen är nu nedlusad med veritabla flygbussinkastare, som försöker få resenärerna att välja just det bolag de företräder.

Har varit ”dålig stämning”

Zakaria Abna-Aissa menar att Air Shuttles försäljare står utanför huvudentrén och säljer biljetter eftersom deras gate ligger så att den inte går att skilja från entrén. Därför behöver även Flygbussarna ha personal där.

Flygbussarna har ställt upp flera extra biljettförsäljningsapparater, och deras gula västar syns på flera platser när Aftonbladet besöker bussterminalen på lördagen.

Några gånger har det blivit "dålig stämning" mellan värdarna på plats, medger Zakaria Abna-Aissa på Flygbussarna.

– Men i dag eskalerade det, säger Kent Dahlberg, operativ chef på Air Shuttle, till Aftonbladet sent på fredagskvällen.

”Skrek att han skulle döda mig”

Händelsen som har polisanmälts av Air Shuttle ska ha inträffat vid 17.30-tiden på fredagen.

Anette Schilde, som är vd för Air Shuttle, var på plats på Cityterminalen.

– Då var det en kille som sprang bakom mig, knuffade mig framåt mot en dörr, slog till mig och vände sig om och skrek att han skulle döda mig, säger hon.

Därefter försvann han springande och låste in sig i ett trafikledningsrum, enligt Air Shuttles företrädare. Mannen ifråga är enligt Air Shuttle anställd av Flygbussarna.

Polisen har inlett en förundersökning som gäller misshandel och olaga hot.

Dagen efter händelsen är Anette Schilde skakad.

– Jag blev oerhört chockad eftersom jag plötsligt kände att det var fara för mitt liv.

Flygbussarna: Polisanmält åt båda håll

Flygbussarnas affärschef är inte helt insatt i vad som faktiskt hände på fredagseftermiddagen.

– Jag har fått berättat för mig från trafikledningen att det uppstått en situation i går. Det har polisanmälts åt båda håll, men jag vet inte i detalj vad som hänt, säger Zakaria Abna-Aissa.

Trots att Flygbussarna haft flera olika konkurrenter sedan de flyttade in i Cityterminalen år 1989 så har det aldrig blivit så här hård stämning.

–  Vi har aldrig råkat ut för den här problematiken tidigare, säger Zakaria Abna-Aissa.

Men Air Shuttles vd är oroad över fortsättningen på konflikten.

– Flygbussarna har tappat kontrollen över sin personal. De har blivit uppviglade av ledningen att göra det här. Vad de sysslar med är inte värdigt. Jag tror att ungdomarna inte kan hantera det och att de går överstyr, det kan hända ännu mer grejer, säger Anette Schilde.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN