Lapp i ishallen förändrade autistiske Johans liv

”Nu är han en del av gemenskapen”

16-årige Johan har autism och älskar ishockey. Efter att hans mamma satt upp en lapp i den lokala ishallen har nu ungdomarna som brukar spela i hallen fått upp ögonen för honom.

– Han får vara med i gemenskapen och ungdomarna får lära sig att alla är lika mycket värda, säger mamma Ulrika.

Johan är 16 år och bor i Ljusne tillsammans med sin familj. Han har autism, vilket gör att Johan ofta är lite ryckig och flaxig i sina rörelser. Något som gjort att Johan ofta blivit skrattad åt och mobbad för. Tills för en tid sedan, då hans mamma Ulrika satte upp en lapp i den lokala ishallen.

”Mobbning inte värdigt 2015”

Johans lillebror Sebastian, är tolv och spelar i ett av lagen som brukar träna i ishallen. Han tyckte att Sebastian behandlades orättvist av ungdomarna i hallen, så han sa till mamma Ulrika som skrev lappen där Johan presenteras som en kille med autism och ett brinnande intresse för ishockey.

– Sebastian blir ju tokig när de retar honom, så jag skrev lappen och satte upp den i höstas. Ungdomarna blir inte lika chockade när de ser Johan stimma runt då och de kan hälsa på honom och ge honom en high five. Mobbning beror till stor del på okunskap och det kändes inte riktigt värdigt 2015. Nu är han en del av gemenskapen.

Brynäs, korv och kaffe

Nästa mål för Johan är att ta sig till en Brynäsmatch, där alla hockeyingredienser ska ingå.

– Han älskar ju hockey men det krävs en del förberedelse i och med att det är mycket mer folk på en Brynäs-match. Sedan måste han få korv och kaffe också, det ingår liksom i att åka på hockey tycker han.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN