Familjen dog på väg till pappans födelsedagsfest

1 av 2 | Foto: George Kacho
Mamman Zekiyes bror Elias bakom porträtten på familjen.

avStaffan Dickson

NYHETER

Familjen Altunkaynak kom aldrig fram till Norrköping där släkt och vänner hade föreberett en överraskningsfest på pappans 60-årsdag.

Utanför Vingåker omkom Aziz, hans fru Zekiye och deras son Michel i en frontalkrock.

– Det känns som att jag har förlorat hela min familj. De var ryggraden i vår släkt, säger Elias Cakar som var bror till Zekiye.

Aziz, Zekiye och Michel Altunkaynak hade firat nyår hos pappans bror i Örebro och var under lördagen på väg hem till Norrköping. Där väntade vänner och familj som i hemlighet hade ordnat en överraskningsfest på Aziz 60-årsdag. Men på riksväg 52 utanför Vingåker kom familjens bil plötsligt över i fel körfält och frontalkrockade med en mötande bil.

– Min systerdotter ringde mig på eftermiddagen. Hon visste bara att de hade hamnat i en bilolycka och att Aziz låg på sjukhus, säger Elias Cakar, 35.
Sedan följde en lång väntan hemma hos systerdottern Maria.
– Vi ringde runt i flera timmar utan att få tag på rätt folk, utan att få besked, utan att få veta vem som låg skadad, om någon hade dött. Vi klättrade på väggarna, väntan kändes som flera dagar lång, säger Elias.
– Men sedan kom den, polisbilen …

Sörjdes under minnesstund

Polisen berättade att Zekiye och Michel hade omkommit på olycksplatsen medan Aziz avlidit på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Under söndagen sörjdes de av nära och kära under en minnesstund i deras syrisk-ortodoxa förening i Brånnestad i Norrköping.

– Det går inte att förklara smärtan jag bär på. Jag har förlorat en syster, en svåger och min systerson, alla tre på en och samma gång, säger Elias.

Han kallar systern och svågern för släktens ryggrad.
– Det var alltid de som såg till att vi mådde bra och tog hand om oss. Det var där vi samlades för att dela både svåra och glada stunder. Nu finns de inte längre. Det känns som att jag har förlorat hela min familj.

Hade flyttat in i ny villa

Systersonen Michel beskriver han som en nära vän och en duktig fotbollsspelare.

– Jag var hans morbror, men han var även min vän och min lillebror, han var allt för mig. Han hade ärvt det fina från sina föräldrar, en omtänksam kille som alltid ställde upp.

Elias berättar att familjen nyligen hade flyttat in i en ny villa där släkten samlades på julafton.

– De var på en bra plats i livet och mådde bra allihopa. Vi satt där hela dagen och åt gott, det var en tradition att vi samlades hos henne. Jag minns att jag frågade henne om hon som hade så många barn och barnbarn hade köpt julklappar till alla. ”Jag har köpt till varenda en, de betyder allt för mig”, svarade hon.

I går skulle hela släkten ha setts igen.

– Jag var i stan och skulle köpa presenter när jag fick veta om olyckan, säger Elias.

Familjen Altunkaynak efterlämnar barnen Tomas, Elisabeth, Maria och Sara.

ARTIKELN HANDLAR OM