Så ska Obama skärpa vapenlagarna

USA:s president Barack Obama rundar nu kongressen och skärper på egen hand reglerna för vapenhandel.

Därmed är allt upplagt för en bitter strid om vapenkontroll i årets valrörelse.

I dag ska presidenten i Vita huset presentera sina planer på att i dekret skärpa vapenreglerna. På det sättet kan han köra över den av Republikaner kontrollerade kongressen, som motsatt sig alla tidigare försök att begränsa tillgången till skjutvapen.

Efter ett möte med justitieminister Loretta Lynch i går sade Obama att åtgärder inte kommer att förhindra alla brott och masskjutningar men kan rädda liv. Han påpekade också att åtgärderna "gott och väl" ryms i hans juridiska befogenheter.

Tuffare bakgrundskollar

Lynch avslöjade senare delar av förslagen. Bland annat ska så gott som alla som handlar med vapen, även på internet, tvingas ha licens och göra bakgrundskontroll på köpare. Det gäller även den som bara säljer ett eller två vapen på en loppmarknad. Däremot ska hobbysamlare även i fortsättningen undantas.

FBI förstärks

Bland åtgärderna finns även flera hundra nya tjänster vid den federala polisen FBI och myndigheten ATF, som hanterar vapenfrågor. Republikanerna har krävt att fokus i stället för kontroll av vapen ska läggas på psykisk hälsa. Vita huset kommer därför att be kongressen om ytterligare 500 miljoner dollar till förbättrad psykiatriskt vård i budgeten för 2017.

TT

Publisert: