Nasa har ”stor nyhet” på gång

Spänningen är olidlig bland rymdintresserade, sedan Nasa avslöjat att man kommer att presentera en betydande upptäckt på Mars.

Troligtvis rör det sig om flytande vatten, spekulerar många.

Nasa själva säger bara att de har "löst mysteriet med Mars".

"Mars är en mystisk värld. Kolla in Nasa TV den 28 september när vi avslöjar en betydande vetenskaplig upptäckt" skriver amerikanska rymdmyndigheten Nasa på sitt Twitterkonto. Exakt vad det rör sig om får vi veta klockan 17.30 i kväll svensk tid, då Nasa har bjudit in till en presskonferens där nyheten ska presenteras.

Rymdentusiaster håller andan inför avslöjandet. Men troligtvis handlar det inte om marsianer. De flesta bedömare tror att avslöjandet handlar om tillgången till vatten på Mars.

– Kopplingen mellan flytande vatten och liv i universum är så pass stark så det är sådant som brukar väcka stor uppmärksamhet, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

Speciell gästlista

Det är den i förväg utskickade listan över deltagande experter som får många att spekulera kring att det rör sig just om flytande vatten. En av dem är nämligen doktoranden Lujendra Ojha, medförfattare till en studie som för några år sedan föreslog att saltvattenflöden förekommer på planeten under dess varmare säsonger.

– Man vet att det funnits hav på Mars men vi vet inte hur länge det fanns. Det skulle kunna vara något som definierar det i tiden helt enkelt, i roligaste fall att det inte ligger så långt bort, säger Sundin.

TT: Om du får önska vad det skulle handla om då?

– Ja, det skulle vara om de hittat en död bakterie. Varför inte en levande då kanske man undrar, men jag skulle nog nöja mig med en död.

Byggstenar till liv

Rymdsonden Curiosity har levererat tidigare och bidragit till stora upptäckter på Mars. Bland annat har kväve upptäckts på planetens yta. Kväve är, precis som vatten, en nödvändig komponent i den typ av liv vi känner. Kvävemolekyler är byggstenarna i både dna och rna, de två kemiska ämnen som kodar uppbyggnaden av alla levande organismer.

Nasa har också upptäckt att det tidigare funnits en sjö på Mars. Genom att undersöka ett av Mars alla berg har Nasa hittat sediment från sjöar, floder och från perioder av torka.

Publisert: