Otippad kvartett tog emot Nobels fredspris

avNiklas Svahn

1 av 2

I dag delades Nobels fredspris 2015 ut till Tunisiska nationella kvartetten för dialog.

Priset tilldelas kvartetten för bidraget att skapa demokrati i hemlandet i samband med den arabiska våren 2011.

Det har kallats världens mest prestigefyllda pris. När beskedet kom den 9 september klockan 11.00 att den tunisiska dialogkvartetten får Nobels fredspris blev många överraskade.

Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, som under onsdagen utsågs till årets person av tidskriften Time, var en förhandstippad favorit. Även påven var där och nosade. Men båda fick alltså stryka på foten.

I linje med Nobel

I dag fick kvartetten ta emot sitt pris i Osolo. Den grundades 2013 i samband med att demokratiprocessen i Tunisien höll på att kollapsa på grund av avrättningar av politiskt aktiva och stor social oro.

Kaci Kullmann Five, ordförande i den norska Nobelkommittén, sa att fredspristagarnas arbete bidragit till fred, vilket är i linje med vad Alfreds Nobel i sitt testamente skrev att priset skulle gå till.

Vid ceremonin närvarade bland annat Norges kungafamilj, däribland kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit, kung Harald och drottning Sonja.

”Höjt säkerhetsnivån”

Säkerhetspådraget var påtagligt kring prisutdelningen.

– Utifrån situationen totalt sett i hela Europa och tidigare erfarenheter har vi höjt säkerhetsnivån högre än vi annars skulle ha gjort, säger Johan Fredriksen, stabschef vid polisen i Oslo, till norska NRK.

Förra året gick fredspriset till den då 17-åriga pakistanskan Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi från Indien som bland annat kämpat för barns rätt till utbildning.

Då sprang en mexikansk aktivist upp på scen under prisutdelningen för att prata med Malala om mänskliga rättigheter i Mexiko.

Fyra organisationer

I den tunisiska kvartetten ingår fackföreningen Tunisian General Labour Union (UGTT), arbetsgivarorganisationen Tunisian Confederation of Industry, Trade and Handicrafts (UTICA), människorättsorganisationen Tunisian Human Rights League (LDTH) och den nationella advokatföreningen Tunisian Order of Lawyers.

Kaci Kullmann Five, den norska Nobelkommitténs ordförande, understryker att priset går till Tunisiska nationella kvartetten för dialog och inte till varje organisation var för sig.

ARTIKELN HANDLAR OM