Regeringen, M och KD får kritik för utspel och förslag

Regeringen inför tillfälliga gränskontroller och både M och KD har egna varianter på hur man vill se dem utföras.

Asyl- och migrationsrättsexperten Emma Persson tycker att alla partier gör förhastade utspel.

– Det verkar som att man har fullkomlig panik. Jag tycker att man i stället skulle höra sig för bland jurister och andra experter för att se vad som faktiskt vore bra och genomförbart, säger Persson till Aftonbladet.

Emma Persson, asyl- och migrationsrättsexpert.
Emma Persson, asyl- och migrationsrättsexpert.

22 EU-länder och fyra andra länder ingår i Schengensamarbetet som innebär att systematiska passkontroller mellan staterna avskaffats. Det går att göra undantag från detta och införa gränskontroller tillfälligt under 30 dagar. Det ska anmälas till EU-kommissionen, något som bland annat Tyskland gjort. Detta kan sedan förlängas i upp till totalt sex månader.

På onsdagen gav regeringen besked om att man från klockan 12 på torsdagen kommer att införa tillfälliga gränskontroller efter en förfrågan från Migrationsverket. Moderaterna och Kristdemokraterna har lagt egna förslag för hur man vill införa tillfälliga gränskontroller.

”Fler kan stanna”

Aftonbladet ringde upp advokat Emma Persson, expert på asyl- och migrationsrätt, för att höra den rent juridiska aspekten på såväl regeringens besked som de två motförslagen. Emma Persson menar att regeringens beslut inte nödvändigtvis kommer att leda till att färre människor söker asyl i Sverige. Det kan bli så att antalet istället ökar.

– Asylrätten är okränkbar. Kommer man till en gräns och säger att man vill söka asyl så ska man få sin asylansökan prövad. Ett resultat av regeringens besked kan vara att färre försöker ta sig genom Sverige och sedan vidare till Norge och framför allt Finland, utan i stället söker asyl direkt i Sverige, säger Emma Persson.

M-förslag bryter mot asylrätten

Moderaterna vill att tillfälliga gränskontroller införs men också att asylsökande från andra EU-länder ska nekas inträde i Sverige. Förslaget skulle, om det genomfördes, innebära att i praktiken ingen skulle kunna ta sig till Sverige för att söka asyl, förutom kvotflyktingar eller de som kommer direkt hit från ett land utanför EU.

– Moderaternas förslag är inte genomförbart eftersom det bryter mot asylrätten att skicka tillbaka människor till ett land om vi inte vet att landet tar emot personen. Vi riskerar då att utsätta personen för fara, säger Emma Persson.

Dublinförordningen är en EU-regel som slår fast att det första land en flykting kommer till också har ansvar för att göra en asylprövning.

– Det blir väldigt svårt att överföra personer på Moderaternas sätt enligt Dublinförordningen. Som situationen ser ut nu så kan Sverige möta på motstånd och svårigheter från andra länder. Finns det bevis, till exempel fingeravtryck eller liknande, för att en person har befunnit sig i ett land så är det genomförbart. Annars är det osannolikt att landet kommer att ta emot personen, säger Emma Persson.

”En inhuman situation”

Kristdemokraterna vill införa tillfälliga gränskontroller och kombinera det med så kallade "transitzoner", läger där de nyanlända får söka asyl och bo i början av processen. De som uppenbart saknar asylskäl, kommer från säkra länder eller anses vara en säkerhetsrisk ska lämna landet. De andra skickas efter en tid vidare till vanliga asylboenden.

– Jag ser inga juridiska problem med så kallade transitzoner, men det är ett problem att man pratar om att människor ska integreras samtidigt som vissa ska bo i läger. Det blir en inhuman situation, säger Emma Persson.

Sverige inför gränskontroller – få hela bilden

I NATT: Över 500 har sökt asyl vid gränsen

TV: Så var första dygnet med gränskontroller

SÖK ASYL ELLER VÄND: Ali vill vidare – men här tar det stopp

BESLUTET: Tillfälliga gränskontroller infördes i går

ASYLEXPERTEN: ”Beslutet verkar vara fattat i panik”

FLYKTINGAR PÅ SAMOS: ”Vi åker till Sverige i alla fall”

FAKTA: Så ska det fungera

FAKTA: Ta med passet – så påverkas du av kontrollerna

LENA MELLIN: Beslutet kan betyda ännu fler asylsökande

Det flyr de från – och så många får stanna i SverigeHjälp, vad händer? Vi förklarar flyktingkaoset
Publisert: