Rumskamraten: Polisen var här

västerås. De två för knivattacken anhållna männen kände varandra – de bodde de på samma asylboende i Arboga.

När Aftonbladet besökte anläggningen på måndagskvällen uppger flera personer att polisen varit där och utfört husrannsakan i två rum bara timmar efter dådet.

På tisdagsmorgonen kunde Aftonbladet berätta att de två männen som misstänks för Ikeamorden känner varandra sedan tidigare och bodde på samma asylboende. Det bekräftades senare under dagen av polisen på en presskonferens.

De misstänkta är en 23-åring som är skäligen misstänkt och en 35-åringen som är misstänkt på sannolika skäl. Båda kommer från Eritrea.

Enligt poliskällor till Aftonbladet hade utredningsstaben i Västerås tidigt ingående uppgifter om de två misstänkta.

Den misstänkte 23-åringen förhördes i går där han delgavs misstanke om brott. Mannen nekar till brottet. 23-åringen ska inte vara känd av polisen för någon tidigare brottslighet.

”Läget är kritiskt”

35-åringen hittades skadad efter knivattacken på Ikea. Han fördes till Västmanlands sjukhus i Västerås med livshotande skador. Han opererades både under måndagen och tisdagen.

– Läget är allvarligt men stabilt för nu, säger Eva Lindahl, kommunikationsdirektör vid landstinget i Västmanland, på tisdagseftermiddagen.

Mannen har inte kunnat förhöras än och polisen vill inte säga hur mannen har ådragit sig sina skador.

Oro för flyktingar

Polisen sa också vid presskonferensen på tisdagen att man förstärker närvaron vid förläggningar i länet av oro för hot mot flyktingar.

– Respektive lokalpolisområde har fått i uppgift att vidta de här åtgärderna, att finnas där i trygghetsskapande syfte för alla som finns där, både för de som jobbar och de som bor där, säger Per Ågren till TT.

Polisen har dock inte noterat någon konkret hotbild mot asylboenden, enligt Ågren.

Enligt Carolina Ekéus, pressekreterare vid polisens Nationella operativa avdelning, sker ingen polisiär förstärkning i resten av landet.

– Vi har bedömt att det inte finns någon förhöjd hotbild, säger hon.

”Var här i en timme”

När Aftonbladet besökte asylboendet bekräftar flera av de boende att polisen var där under måndagseftermiddagen.

– Två poliser var här i en timme i dag. De sökte igenom alla saker och tillhörigheter i två stycken rum, säger en man och pekar på ett av fönstren som vetter in till ett av rummen som delas av fyra personer i väntan på att deras asylansökningar ska bli behandlade.

En annan boende pekas ut som rumskamrat till en av männen som var målet för polisens husrannsakan.

– Det stämmer. När jag kom tillbaka från en promenad hade polisen varit i rummet och letat. De får gärna göra sitt jobb men jag förstår inte varför de tog också mina saker och tillhörigheter, min väska och mina två telefoner, säger mannen.

Han uppger att den utpekade rumskamraten inte var på plats på boendet under hela måndagen.

– Han sa att han skulle ha ett möte i Västerås och åkte i väg på morgonen. Sedan dess har vi inte sett till honom, säger rumskamraten.

Polisen förtegen

Polisen vill inte lämna några kommentarer om husrannsakan i går.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera det. Det jag kan sägs är att det pågår en förundersökning med sedvanligt polisarbete, med allt vad det innebär, säger Thomas Gustafsson, befäl på länskommunikationscentralen i Västmanland.

”Kontakt på lokal nivå”

Migrationsverkets presschef bekräftar att myndigheten är inkopplad i ärendet.
– Det har varit en kontakt på lokal nivå. Som jag har förstått det har det förekommit uppgifter om att den här personen varit inskriven i vårt mottagningsregister men i nuläget är det för tidigt för att säga något mer än så, säger Fredrik Bengtsson.
Aftonbladet söker mannens tillförordnade advokat.

Publisert: