Mordet på Ida, 21

Ung kvinna hittad död vid löpspår

NYHETER

UPPLANDS VÄSBY/STOCKHOLM. Polisen misstänker att den 21-åriga kvinnan mördades när hon skulle ut och springa i Upplands Väsby.

Under fredagen fick polisen tillgång till filmmaterialet från Runby skola i närheten av motionsspåret. Men kommunen är skeptisk till att det kommer vara till hjälp.

– Den får bara filma skolfasaden och en meter utåt, säger säkerhetschef Anita Ackeberg.

Aftonbladets team på plats i Upplands Väsby.

Enligt polisen skulle den 21-åriga kvinnan springa i ett motionsspår i området Runby vid 18.30-tiden på onsdagskvällen.

Hon skulle bara springa tre eller fem kilometer. Vid 21-tiden anmälde hennes anhöriga kvinnan försvunnen. De hade då blivit oroliga och förgäves letat efter henne i området.

Vid 02.05 hittades 21-åringen död av hundförare i närheten av motionsspåret efter ett stort sökpådrag. Polisen misstänker att hon har blivit mördad.

– Hon hittades död i motionsområdet av patrull. Omständigheterna på plats gör att vi har inlett en förundersökning om mord. Vilka de omständigheterna är kan jag inte precisera, säger Towe Hägg, Stockholmspolisens talesperson.

Polisen har tagit hand om filmmaterial

Utredningen fortsatte under fredagen. Polisen har kontaktat Upplands Väsby kommun för att beslagta inspelat material från övervakningskameror som är uppsatta på Runby skola, bekräftar kommunens säkerhetschef Anita Ackeberg.

En av kamerorna ska enligt uppgift vara riktad mot en gräsmatta som gränsar till löpspåret.

– En kollega till mig har lämnat över materialet till polisen i Sollentuna under fredagen, säger Ackeberg.

Hon är dock mycket tveksam till att filmen kommer vara till hjälp för polisen i mordutredningen. Kameran får filma skolgården, men inte ut mot motionsspåret.

– Vi har kamerorna där för att skydda mot skadegörelse. Det är jättehårt reglerat vad man får filma. Kameran får filma fasaden och en meter utåt.

Lars Byström är polisens presstalesman.

– Vid grövre brott går vi rutinmässigt alltid in och tittar om det finns övervakningskameror och filmer. Sedan tar vi naturligtvis hand om den typen av material. Vad det ger rent konkret är ingenting som vi i nuläget vill kommentera. Finns det material i närområdet så ser vi till att ta hand om det, säger han.

Tekniker på plats

Under torsdagsmorgonen upprättades stora avspärrningar kring motionsområdet. Sökningarna koncentreras kring en höjd inne i skogen. Tidigare var även ett stort område kring Runby skola avspärrat. Där upprättade polisen en sambandscentral under natten för att koordinera arbetet på plats. Innan klockan 08 hade dessa avspärrningar hävts.

– Polisens tekniker ska söka och säkra spår. Just nu består utredningsarbetet i att ta reda på mer om vad som kan ha hänt henne, säger Towe Hägg.

Polisen har inte gjort några gripanden. Kvinnans anhöriga är underrättade.

Sökområdet uppgavs initialt vara två till tre kvadratkilometer stort och ringades in efter att polisen lyckats pejla kvinnans mobiltelefon som gav utslag i området. Vid 10.15-tiden bars kvinnans kropp bort från platsen.

Åklagare har tagit över förundersökningen

Under torsdagseftermiddagen hade polisen ett möte med åklagare Robert Näppi, som numera tagit över som förundersökningsledare.

– Det är egentligen inte så ovanligt eller konstigt att en åklagare tar över fallet. Det behöver inte betyda att ett gripande är nära, säger polisens presstalesman Lars Byström vid 18-tiden.

Enligt Lars Byström har polisen fått in över 150 tips från allmänheten. Hur många av dem som bedöms som intressanta är ännu oklart.

– Vi tittar på alla tips och gör en bedömning efter det, säger han.

Två bilar har tagits i beslag

Kvinnans bil stod parkerad i anslutning till motionsanläggningen. Polisen genomsökte under torsdagen två bilar, en på en skogsväg och en bil med inslagen ruta vid Runby skola. Polisen bekräftar också att två bilar har tagits i beslag för att kunna undersökas inomhus. Strax innan klockan 07 bärgades en mörk BMW från området. Ägaren till BMW:n berättar att han lånat ut den till sin son för någon vecka sedan.

Söktes med helikopter

Kvinnan var iklädd svarta löparbyxor, en grön tröja och ljusa skor när hon gav sig ut för att springa.

Polisen ledde sökningsarbetet med hjälp av helikopter från Sjöfartsverket, spårhundar och motorcyklar.

Tips till polisen lämnas på telefonnummer 0705- 649 690.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Mordet på Ida, 21

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Ida, 21

Upplands Väsby

Brott