Dödade tonåringen i Ferguson

En skjuten under Ferguson-protester

Av: 

Christoffer Malm

NYHETER

Var "väldigt nära" vän till Michael Brown

Det blev våldsamt på årsdagen av dödsskjutningen i Ferguson i USA.

En person som skjutits av polisen vårdas för livshotande skador.

– Det var en anmärkningsvärd mängd skottlossning, säger polischefen i St. Louis.

På söndagen var det ett år sedan 18-åringen Michael Brown sköts till döds av polis i amerikanska staden Ferguson, Missouri.

Och demonstrationerna på årsdagen blev våldsamma.

Enligt polisen i St. Louis avlossades flera skott under demonstrationen, vid sextiden på måndagsmorgonen, svensk tid.

En person träffades och vårdas för livshotande skador. Enligt lokala medier är den skadade mannen 18 år gammal och var "mycket nära" Michael Brown, enligt mannens pappa.

"Han förblöder"

En kort filmsnutt som ska vara från platsen visar hur en person ligger skadad på marken. Åskådarna vädjar till poliserna på plats att hjälpa honom.

– Han förblöder, ropar en man i videon.

Vid sjutiden på måndagsmorgonen, svensk tid, bekräftade polisen i St. Louis att de varit inblandade i en skottlossning i samband med demonstrationen. De släppte även bilder på civila polisbilar som beskjutits.

Polisen: Han sköt mot en polisbil

Vid 9.30-tiden höll St. Louis-polisen en presskonferens, där polischef Jon Belmar berättade att en person vårdas på sjukhus för allvarliga skador efter att ha skjutits av polis. Mannen ska ha avlossat skott mot en civil polisbil och därefter skjutits.

Men enligt polischefen var det minst sex personer som sköt mot poliser på platsen, uppger tidningen St. Louis Post-Dispatch.

Innan dess ska civil polis haft span på mannen, eftersom de misstänkte att han var beväpnad.

– Vi tror det finns mer än vad som sagts i det här, säger Tyrone Harris, 18-åringens pappa.

Fredliga manifestationer

Tidigare på söndagen samlades människor till olika fredliga manifestationer, bland annat höll en grupp på cirka 300 personer fyra och en halv minuts tystnad och släppte sedan i väg två vita duvor.

Tiden symboliserade att det tog fyra och en halv timme innan Browns kropp flyttades från gatan efter det att han skjutits. Men senare på kvällen förbyttes den fredliga stämningen i våldsamheter, och hundratals kravallutrustade poliser fyllde gatorna där demonstranter höll sig kvar.

Sköts med sex skott

Michael Brown stoppades av polisen för ett år sen, misstänkt för att ha stulit cigaretter. Han var obeväpnad men sköts ihjäl med minst sex skott, vilket ledde till stora protester och kravaller.

I november förra året kom en åtalsjury fram till att inget åtal bör väckas mot polisen som sköt Michael Brown och nya protester bröt då ut.

ANNONS EXTERN LÄNK

Byt till ett smart elavtal helt utan bindningstid. Just nu! 6 månader utan fast avgift, klicka här.

Greenely.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödade tonåringen i Ferguson

USA