Inte fler poliser till Malmö i kväll

avMathias Asplund

NYHETER

Inrikesministern: "Nu måste de ansvariga gripas"

1 av 6

Efter fyra granatexplosioner på en vecka sätter polisen i Malmö inte in fler poliser, men är extra vaksamma.

– Det kan bli tal om fler bil- och personkontroller där granater kan gömma sig, säger Calle Persson, presstalesman för polisen.

Polisen har säkrat spår som tyder på att ännu en handgranat exploderat i Malmö på söndagsmorgonen. Denna gång på en parkeringsplats på Rönnblomsgatan i stadsdelen Värnhem.

Ett tiotal bilar och fönsterrutor i bostadshuset intill skadades av splitter.

Luktade bränt

Polisen fick flera larm om händelsen vid klockan 04.40 på söndagsmorgonen. Boende på Sallerupsvägen i närheten väcktes av den kraftiga explosionen.

 – Personer har hört eller vaknat av en kraftig detonation och man säger att det luktar bränt utomhus, säger Stephan Söderholm på polisens ledningscentral.

Ingen person blev skadad. Ett tidningsbud var nära att träffas av granaten men klarade sig oskadd, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Polisen har spärrat av ett stort område runt parkeringsplatsen och det berörda bostadshuset. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

"Jäkligt bekymmersamt"

Parkeringen ligger ett stenkast från det kommunala bostadsbolaget MKB:s studentboende, men enligt polisen är det lite av ett mysterium att sprängningen skett i detta område.

– Det vi jobbar med just nu är varför det skedde just där. Det slår en onekligen att vi inte ser riktigt tydliga samband. Så naturligtvis är det jäkligt bekymmersamt att det är så spritt, säger han till TT.

Fler kontroller

Efter att Malmö drabbats av granatattacker fyra dagar på en vecka är polisen extra vaksam på söndagskvällen.

– Det kan bli tal om fler personbilskontroller och personkontroller där granater kan gömma sig, säger Calle Persson, presstalesman för polisen i region syd.

Ingen extra personal sätts in pågrund av händelserna de senaste dagarna, men polisen har diskuterat hur man ska kunna avvärja en ny attack.

– All personal i yttre tjänst vet om problemet och och håller ögonen öppna efter allt som sticker ut, säger Calle Persson.

Oklart vem granaterna riktats mot

Eftersom attackerna varit utspridda över staden fokuserar inte polisen på några särskilda områden. Man kan inte heller säga om attackerna varit riktade mot någon särskild.

– Händelserna är långt ifrån färdigutredda så det vet vi inte än. De enda som vet det är ju gärningsmännen.

Han säger att polisen är väldigt beroende av vittnesuppgifter, och att de kommer till polisen snabbt.

"Måste gripas"

Ett trettiotal sprängdåd har nu inträffat i staden sedan nyår. Nu kallar inrikesministern Anders Ygeman (S) situationen oacceptabel.

– Nu måste de ansvariga gripas, säger han.

Senast kastades en handgranat mot entrén på ett socialkontor i förrgår och polisen har sedan dess gått ut med en varning för att det kan ligga kvar odetonerade handgranater i Malmö.

ARTIKELN HANDLAR OM