Flyktingkatastrofen

Kroatien stänger gränsövergångar

Av: 

Anton Kasurinen

NYHETER

13 000 flyktingar har kommit på några dagar

Kroatien stänger tills vidare sju av sina åtta gränsövergångar till Serbien sedan över 13 000 flyktingar strömmat in i landet efter det att Ungern stängt sin gräns. Kroatien uppger nu att landet nått gränsen för hur många de kan ta emot, enligt AFP.

Kroatiens inrikesdepartement meddelade på torsdagen att gränsövergångarna kommer att vara stängda "tills vidare" eftersom så många flyktingar har tagit sig in i landet. Landet har tagit emot 13 000 personer och Kroatien har nått sin gräns för hur många de kan ta emot, skriver AFP.

Väljer vägen genom Kroatien

Enligt departementet har över 13 000 flyktingar kommit till Kroatien från Serbien sedan i onsdags. De flyende människorna valde att ta vägen till EU-landet Kroatien efter att Ungern stängde sin gräns mot Serbien förra veckan. Ungern skar då av en av de stora flyktingrutterna till EU. Den ungerska gränspolisen har använt tårgas och våld mot frustrerade flyktingar som försökt ta sig in i landet.

Trots det har Kroatiens regering gått ut med att man kommer att försöka få flyktingarna i landet att röra sig mot Ungern och Slovenien. Det finns ingen möjlighet för Kroatien att registrera alla människor enligt EU-regler, menar premiärminister Zoran Milanovic.

– Vad mer kan vi göra? Ni är välkomna till Kroatien och ni kan passera genom Kroatien men fortsätt gå. Inte för att vi inte tycker om er utan för att detta inte är eran slutdestination, säger han till AP.

Ungern fortsätter stänga gränserna

Ungern har reagerat med ilska mot Kroatiens beslut.

– Det är helt oacceptabelt att ett EU-land inte respekterar EU-regler bara för att de inte var beredda. Deras system kollapsade efter en enda dag medan Ungern har hållit sitt system i gång i nio månader, sa Ungerns talesman Zoltan Kovacs till AP.

Samtidigt fortsätter Ungern att bygga igen gränserna mot andra länder. Bygget av en 175 kilometer lång och fyra meter hög mur vid gränsen mot Serbien pågår fortfarande. Ett taggtrådsstängsel mot Rumänien är planerat. Nyligen gick Ungern också ut med att stängsel ska byggas vid gränsen mot Kroatien. På fredagseftermiddagen anlände 19 bussar från Kroatien till den ungerska gränsen. Ingen tilläts passera.

– Vi ska också resa ett stängsel vid vissa platser på gränsen till Kroatien, säger Ungerns premiärminister Viktor Orbán enligt Reuters.

Kroatien har tidigare sagt att man kommer att låta människor passera fritt genom landet och in i EU, men premiärminister Zoran Milanovic varnade för att landets möjligheter att hantera de stora grupperna av människor var begränsade.

Även Slovenien stänger gräns

Under torsdagen blev Slovenien nästa EU-land att införa tillfälliga passkontroller vid gränsen, rapporterar TT.

Sent på torsdagskvällen stoppades ett tåg med flyktingar mellan Kroatien och Slovenien. 150 passagerare tvingades vända tillbaka till Kroatiens huvudstad Zagreb eftersom de inte hade giltiga resehandlingar, enligt Sloveniens myndigheter. Därefter stoppades all tågtrafik mellan Slovenien och Kroatien fram till fredagsmorgonen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Hjälp, vad händer? Vi förklarar flyktingkaoset
Publisert:

LÄS VIDARE

Europa stänger igen – gräns för gräns

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

Kroatien

Serbien

Ungern

Slovenien

EU