Fejkkaminen fattade eld – på riktigt

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: RICKARD TÖRNHJELM
Familjen Hussain-Widenberg hade en dekorationsbrasa hemma – som plötsligt började brinna.

NYHETER

Fejkkaminen från Jula skulle skapa harmoni i hemmet.

Det blev tvärtom.

Den började brinna på riktigt.

– Mina barn hade kunnat brinna inne, säger Kastro Hussain.

Barnen Mir, 6, Melvin, 2, och åttamånadersbebisen Millie var inne på sitt rum och tittade på tv när fejkkaminen från Jula, en så kallad dekorationsbrasa, plötsligt fattade eld. En dryg meter från sängen de satt på.

Deras mamma lagade mat i köket när brandlarmet gick.

– Jag hade precis bränt lite mat på spisen så jag stängde av larmet, men det började igen. Då såg jag att det brann, när jag sprang in stod hela den i lågor och barnen skrek, säger Mikaela Widenberg.

Golvet började brinna

Den eldrivna låtsasbrasan brukar skapa mysig stämning och värme i barnrummet. Men nu slog lågor upp från värmefläkten. Golvet fattade eld och det var fullt med rök när Mikaela räddade ut barnen därifrån.

Hennes man Kastro Hussain, som jobbat natt och legat och sovit, rusade in.

– Min fru hade precis badat barnen och badkaret var fyllt med vatten så jag tog en hink och slängde vatten på elden. Mina barn skrek och grät, säger Kastro Hussain.

De säger att branden måste ha uppstått på grund av ett fel på fejkkaminen.

– Jag trodde först att barnen hade lagt någonting under den så att det börjat brinna. Men det var ingenting där som kunde ha orsakat branden, säger Mikaela Widenberg.

Nekas reklamation

Olyckan inträffade den 7 mars. Ett par dagar senare tog de den brandskadade produkten till Julabutiken i Kungens kurva utanför Stockholm.

Där ska personalen ha konstaterat att branden orsakats av en kortslutning och de ska direkt ha erbjudit familjen en reklamation.

Men familjen har inte fått någon ersättning.

– Jag har ringt dem i en månad nu men det har inte hänt någonting. En dag sa de att vi måste ha ett kvitto för att få göra en reklamation. Helt plötsligt var det jätteviktigt, säger Mikaela Widenberg.

"Måste få veta"

Familjen hade inte ett kvitto eftersom det var en present från en släkting, som inte har kvar det. Men Kastro Hussain säger att han struntar i ersättningen så länge andra blir varnade.

Barnen har blivit skrämda av händelsen och familjen säger att Millies astma förvärrats av röken.

– Jag vill att alla ska veta om det här så att det inte händer någon annan. Mina barn hade kunnat brinna inne, säger Kastro Hussain.

På Julas webbsajt säljs produkten "Dekorationsbrasa 950" av märket Anslut, som är identisk med den som brann.

Men något svar från Jula har vi inte fått. Aftonbladet har i två dagar sökt butikschefen och Julas pressansvarige Magnus Ljung, utan framgång.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN