Grekland uppges få sista minuten-hjälp från Frankrike

Uppdaterad 2015-07-10 | Publicerad 2015-07-09

Grekland väntas presentera ett nytt reformpaket senast vid midnatt.

För att förslaget inte ska kunna nekas av långivarna uppges landet få hjälp av Frankrike.

– Tiden är knapp och vi kan inte tillåta att det här förslaget misslyckas, säger en källa nära president François Hollande till Politico.

Under onsdagen ansökte Grekland om ett nytt treårigt stödlån från EU:s stabilitetsfond, ESM.

I utbyte är landets regering beredd att införa nya pensions- och skatterefomer redan i början av nästa vecka, skriver finansminister Euklidis Tsakalotos i ett brev till ESM. De nya reformerna väntas presenteras i detalj senast vid midnatt på torsdagen.

Om stödlånet inte beviljas och Grekland tvingas lämna eurosamarbetet skulle Frankrike och Tyskland förlora nästan 1 500 miljarder kronor, enligt en sammanställning från Tysklands centrum för ekonomisk forskning, IFO. Enligt sajten Politico får Grekland hjälp av just Frankrike att formulera ett förslag som inte ska kunna nekas. En källa som står nära president François Hollande säger att franska förhandlare står i tät kontakt med sina grekiska kollegor för att försäkra sig om att det nya förslaget inte ska innehålla något som långivarna kan avvisa på stående fot.

”Medlande roll”

– Det är en medlande roll som vi har haft sedan det här började. Nu när vi vet hur tyskarna tänker, hur IMF (Internationella valutafonden) tänker, och när vi har sett vad som gjorde att det förra förslaget misslyckades, kan vi säga till grekerna: ”Var försiktiga med det här, undvik det där”, säger källan till Politico.

Under torsdagen har Greklands premiärminister Alexis Tsipras presenterat ett utkast av det nya förslaget för sina medarbetare i Aten, uppger källan.

– Vi hjälper dem mycket för att vara säkra på att det här lyckas på första försöket. Tiden är knapp och vi kan inte tillåta att det här förslaget misslyckas.

I sitt nya förslag väntas den grekiska regeringen föreslå betydligt större besparingar än tidigare. Enligt uppgifter i grekisk press kommer Grekland presentera ett reformpaket som innebär att landet ska spara tolv miljarder euro under två år, rapporterar Sveriges Radio. Det är fyra miljarder mer än tidigare grekiska bud.

Snabbutreds

Efter att Greklands förslag presenterats ska EU-kommissionen och Europeiska centralbanken snabbutreda om de föreslagna reformerna är tillräckliga för att möjliggöra ett stödprogram från stabilitetsfonden ESM. En nyckelfråga är om stödet behövs för att säkra stabiliteten i hela eurozonen.

Följ ämnen i artikeln