Carl Philips och Sofias bröllop

Carl Philip: ”Inte känt kärlekens magi innan”

Av: 

TT-Aftonbladet

NYHETER

Nu väntar ett liv som prinsessa för Sofia Hellqvist, som snart gifter sig med prins Carl Philip.

För TT berättar paret om förväntningarna, kärleken, sitt förflutna och vad de vill göra i framtiden.

Även TV4 har träffat paret inför den stora dagen.

– Jag kanske inte har känt kärlekens magi innan jag träffade Sofia, säger Carl Philip i intervjun med Tilde de Paula Eby.

Kungabarnens ex – det gör de i dag

De träffade varandra för första gången i samband med en lunch med gemensamma kompisar för flera år sedan. De kikade lite blygt på varandra, började dejta och blev ett par.

– När vi började träffas senare, då förstod jag vilken underbar person hon är, säger prins Carl Philip och tittar på sin fästmö.

– Din person, du har fötterna på jorden, du ser härligt på livet och går din egen väg vilket jag tycker är bra.

Sofia Hellqvist berättar om sitt första intryck av honom:

– Jag tror att man märker ganska omgående när man träffar Carl Philip att han är en väldigt ödmjuk och snäll människa. Det kände jag nästan vid start.

De nickar i samförstånd.

– Jag kanske inte har känt kärlekens magi innan jag träffade Sofia, men sedan jag träffade Sofia känner jag verkligen hur den kan transformera en person, säger Carl Philip i TV4-intervjun, skriver Expressen.

– Jag håller helt med. Carl Philip är definitivt den rätta för mig. Han är min bästa vän på många sätt. Kärleken bygger en person oerhört, säger Sofia.

Skämtar och skrattar

Under TT:s intervju i prins Bertils våning på Slottet fyller de ibland i varandras meningar, ler ofta, skämtar och skrattar. Trots den lite speciella intervjusituationen – båda är finklädda inför fotograferingen, de har fått se frågorna i förväg och det är många på plats runtomkring – så känns de avslappnade. Eller kanske snarare mänskliga. Förväntansfulla och förälskade.

Sofia Hellqvist medger att det var nervöst i början, inför första mötet med kungafamiljen.

– Ja, självklart. Jag tror att alla är nervösa inför mötet med svärföräldrarna. Men det blåste bort ganska snabbt.

Nu är hon tryggare, känner att hon har en plats i hans familj.

– Vi har varit tillsammans i så många år nu att det känns som om Carl Philips familj har blivit en stor del av min familj.

Prinsen beskriver liknande känslor inför mötet med hennes föräldrar:

– Det var pirrigt i början, men sedan hur lugnt som helst. De välkomnade mig med en stor varm famn och var jättetrevliga. Jag tror att de hade en bild av mig, men sedan tror jag att Sofia givit en mer sann bild av mig än den som visats i medierna.

Prinsesskola

Men att komma utifrån och traska rakt in i de kungliga salongerna kräver ändå förberedelser. Sofia Hellqvist tycker att det bästa sättet är att ha några år på sig, för att successivt komma in i det kungliga livet.

– Hur mycket man än läser på är det svårt att mäta det mot erfarenheten. Jag har sedan en tid tillbaka fått möjlighet att vara med på officiella sammanhang, säger hon.

På frågan om hon har gått så kallad prinsesskola svarar hon:

– Att prata med erfarna människor som finns i de sammanhang jag ska komma in i, att försöka förstå hur allt ligger till, det har självklart varit en process. Jag vet inte vad man menar när man utåt sett pratar om prinsesskola. Men om det handlar om att få kunskap och erfarenheter kring framtiden som gift med en prins så har jag definitivt fått det.

Vid vigseln blir hon prinsessa, vilket innebär ett liv i offentlighet. Själva kändisskapet är inte nytt; Sofia Hellqvist har varit med i dokusåpan Paradise hotel och hennes modellbilder väckte stor uppmärksamhet i samband med att förhållandet med prinsen blev känt.

– Jag har svårt att säga att jag ångrar någonting som jag har gjort, det har verkligen varit erfarenheter i livet.

Hon säger att hon har vuxit upp i en familj som har stöttat i allt hon har velat testa.

– Och kanske har jag inte alltid tänkt på konsekvenserna. Det är många som vill se att jag har gjort misstag i livet, medan jag ser det som erfarenheter.

"Rakt in i hjärtat"

Prins Carl Philip har varit offentlig sedan han föddes. Inför sin 18-årsdag ställde en blyg och ganska fåordig prins upp på en längre TT-intervju, och sade då att "man vänjer sig vid livvakter, till och med vid journalister och fotografer".

– Jag är prins tjugofyra timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Man får leva och vänja sig vid det, om jag ska citera mig själv. Kanske handlar det om att acceptera det. Nu känner jag en trygghet att kunna använda min prinsroll för att tala om till exempel dyslexi, att se en möjlighet att göra någonting bra av det.

På Idrottsgalan 2013 gjorde han en olycklig felsägning av siffrorna och kritiserades i medierna. Året därpå höll han tal i samma gala, skämtade om fjolårsmissen och fick något av en upprättelse. I tv-programmet Hellenius hörna berättade han sedan om både talet på galan och sin dyslexi.

– I dag är jag jätteglad att jag var öppen och berättade hur jag har haft det. Jag har fått brev och det är många unga som känner igen sig. När jag får höra hur andra relaterar till det – det går rakt in i hjärtat.

"Lite nervöst"

Prinsbröllopet blir det tredje kungliga på fem år, och svenska och internationella medier laddar inför den 13 juni.

– Det är en projektfas, att få ihop allting. Från helheten till små detaljer. Det är nu man börjar förstå att det närmar sig, vilket förstås är jättekul och spännande. Det börjar bli lite nervöst, säger prinsen.

TT: Går det att sätta en personlig prägel på en dag som följs av så många?

– Absolut. Jag tror att vi har försökt sätta en röd tråd. Det har varit val av allt ifrån blomster till musik. Jag tror att det får oss att känna trygghet, när vi väl står där, att det inte är någon annan som har gjort det – utan det är vårt, i alla led, säger Sofia Hellqvist.

Fler syskonbarn

Förutom bröllopet väntas också prinsessan Madeleine få sitt andra barn i juni. Det enda Carl Philip och Sofia vill säga om eventuella egna barn i framtiden är:

– Barn är underbart, men vi tar verkligen ett steg i taget.

I framtiden vill prins Carl Philip fortsätta att lyfta upp dyslexi, jobba med design och gärna engagera sig i matfrågor.

– Jag har alltid varit intresserad av djur och natur. När pappa började restaurera godset Stenhammar började jag få en större inblick och ville lära mig mer. Med det kom också intresset för mat.

Sofia Hellqvist har varit en av grundarna till organisationen Project Playground och hon vill fortsätta att engagera sig i barn- och ungdomsfrågor.

– I min nya roll som prinsessa ser jag möjligheter att fokusera på viktiga frågor i samhället. Sådant som gör nytta, exempelvis har vi i samband med bröllopet startat en stiftelse vars syfte är att stödja barn och ungdomar.

TT: Beskriv en vision av er själva om tio år.

– Vi är ännu tryggare och starkare ihop, vi är ett jättebra team. Och att vi båda växer, och vår kärlek växer, säger prinsen.

TV4-intervjun sänds i två delar, med start i kväll klockan 20.00.

ANNONS

Sista chansen! Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Carl Philips och Sofias bröllop

ÄMNEN I ARTIKELN

Carl Philips och Sofias bröllop

Prinsessan Sofia

Prins Carl Philip

Tilde de Paula Eby