Körde på tiggare med moped – man gripen

En mopedist körde över tiggaren Ionut i Borås i helgen.

Nu är en 19-åring anhållen, misstänkt för den grova misshandeln.

I förhör sa han att han var drogpåverkad och bländad av solen.

Den 35-årige Ionut har berättat för Aftonbladet att han satt lutad mot ett träd på Hässle torg i Borås i söndags när mopedisten plötsligt dök upp. Mannen ska ha kört på Ionut för att sedan slita tag i hans jacka och knuffa omkull honom.

Ionut fördes till sjukhus med två benbrott, en spricka i ländryggen, skrapsår i ansiktet och blåmärken över hela kroppen.

– Varför gav han sig på mig? Jag skulle inte göra en fluga förnär, sa han till Aftonbladet från sjukhussängen och fortsatte:

– Jag är rädd att han kommer tillbaka.

Flera bevittnade – ingen trädde fram

Ett 50-tal människor befann sig på torget vid tidpunkten för händelsen men ingen trädde fram för att berätta om vad de sett när polisen kom till platsen.

Senare kom dock några anonyma tipssamtal till Boråspolisen.

Polisen söker fortsatt vittnen till händelsen.

Nu har en 19-åring anhållits.

Enligt handlingar som åklagaren lämnat in till tingsrätten i Borås är mannen misstänkt för grov misshandel alternativt grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kroppsskada och obehörigt avvikande från trafikolycksplats den 24 maj i år.

Polisen ska under gårdagseftermiddagen ha träffat Ionut på sjukhuset och visat fotografier av olika personer för honom. Senare på kvällen hämtades den misstänkte mannen in till förhör, enligt Borås Tidning:

– Han har förklarat att han var drogpåverkad och blev bländad av solen, säger åklagare Louise Eriksson till Borås Tidning.

Känd av polisen – tidigare dömd

Den misstänkte mannen är sedan tidigare känd av polisen och har flera domar på sig.

När han var i 15-årsåldern dömdes han i tingsrätten till ungdomsvård för olaga hot och ofredande, efter att först ha dödshotat en lärare samt därefter även helt oprovocerat hotat och knuffat en elev. Det förklarade den nu misstänkte mannen med att han då "var på humör att jävlas med någon".

Ett år senare dömdes han återigen till ungdomsvård i tingsrätten, tillsammans med en annan ung man, för grov misshandel, försök till rån, med mera. Då ska de två, beväpnade med flaskor, ha hotat och försökt råna ett tidningsbud, samt senare misshandlat ett annat tidningsbud, som fick allvarliga skador. Båda händelserna inträffade i centrala Borås.

Efter det dömdes mannen även för ringa narkotikabrott, samt dopningsbrott i tingsrätten.

Aftonbladet har sökt mannens advokat.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN