Frisörföretagarna

Paret tvingas betala olika – för samma frisyr

Av: 

Linnea Järkstig

Mats och Kristina Jönsson.

Foto: PRIVAT

NYHETER

Kristina, 59, och Mats Jönsson, 52, är gifta och har exakt samma frisyr.

Men när de klipper håret får de betala olika mycket.

– Jag tycker att det är förjäkligt att jag ska betala mer, säger Kristina Jönsson.

Mats och Kristina Jönsson, från Lund, har exakt samma frisyr – men trots det får de betala olika mycket hos frisören. 20 kronor mer får Kristina betala än sin man eftersom hon får betala dampriset och inte herrpriset.

– Vi har i princip samma frisyr. Vi har kort hår, sidolugg och små polisonger båda två. Då tycker jag att det är dumt att jag ska betala mer för att jag är kvinna, säger hon.

Enligt diskrimineringslagen är det olagligt att ha olika prissättning på grund av kön. Därför valde Kristina Jönsson att anmäla händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Jag tycker att det är förjäkligt att jag ska betala mer. Det är inte sådan stor prisskillnad, men det är principen som jag blir arg på att man gör skillnad mellan man och kvinna.

”Är inte diskriminering”

Efter att hon lämnat frisörstolen valde hon att ta en diskussion med frisören. ”Varför får jag betala mer än min man?”, frågar hon sig.

Då blir svaret att man som kund får ”acceptera priset innan man klipper sig” och gör man inte det ”får man gå någon annanstans”, enligt anställda Ali.

– Det är inte diskriminering. Vem är det som bedömer att det är samma frisyr? Det är frisören som gör den bedömningen och därför bestämmer priset, säger Dara Ahmad som driver salongen där paret senast klippte sig.

Men om en man med långt hår vill bli klippt, vilket pris tar man då?

– Det beror på hur lång tid det tar.

”Beställ herrklippning”

Enligt Ted Gemzell, vd för branschorganisationen Frisörföretagarna, bör Kristina be om en herrklippning istället för en damklippning för att på så sätt komma åt det billigare priset.

– Om en dam kommer in och säger ”jag vill beställa en herrklippning”, då borde hon kunna få den. Men då får frisören ge den tjänsten precis som man skulle gett den till en kille, säger han.

Men enligt honom är benämningen dam- och herrklippning inte diskriminerande eftersom det krävs mer tid och andra produkter för att klippa och färga håret på en tjej än en kille.

– Olika priser är rimligt. Samma frisyr kan uppstå ur olika förutsättningar, säger han.

DO valde inte att gå vidare med anmälan och beslutet gör Kristina Jönsson besviken, men hon har i alla fall bestämt sig för att gå någon annanstans nästa gång hon ska klippa sig.

– Jag tycker inte om orättvisor. Jag blir så förbannat på sådant, så nästa gång ska jag testa en annan frisör i stan, säger hon.

Klippning är inte det enda som brukar vara dyrare för kvinnor än för män. Till exempel kostar Tescos rosa engångsrakhyvlar dubbelt så mycket som de blå, Levis modell 501 var i snitt 46 procent dyrare för kvinnor och skönhetsprodukter som deodoranter och parfymer är i snitt 39 procent dyrare, enligt en studie av The Times.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Frisörföretagarna