Putin firade 63-årsdagen med hockey – och missilanfall

avNiklas Eriksson

1 av 38

Angela Merkel och Francois Hollande vädjade i EU-parlamentet om enade europeiska krafttag mot katastrofen i Syrien.

Samtidigt firade Rysslands president sin 63-årsdag med en pr-kavalkad.

Putin sköt puckar i mål och missiler mot IS.

För första gången sedan 1989 stod Tysklands och Frankrikes ledare inför EU-parlamentet vid samma tillfälle. Och Merkel och Hollande delade även budskap.

– Med varje kris kommer rädsla. Vi måste leva med det, men inte låta oss domineras av det. Vi behöver ett EU som är i framkant, ett EU som kan agera. Därför är den enda lösningen ett starkt EU, sa Francois Hollande, enligt TT.

”Måste agera tillsammans”

Förbundskansler Angela Merkel stämde in i kören om ett enat och starkt EU:

– Vi måste agera tillsammans, vi behöver mer EU.

En av de frågor som EU-ledarna diskuterade var katastrofen i Syrien. De senaste dagarna har Ryssland inlett en offensiv i landet och bland annat genomfört ett flertal flygattacker. Under onsdagen kablades också bilder ut som visade att missiler avlossades från ryska stridsskepp i Kaspiska havet, skriver Washington Post.

De 26 missilerna ska ha slagit ner drygt 1 400 kilometer bort vid IS-fästen. Enligt president Vladimir Putin ”förstördes alla planerade mål”, skriver Washington Post.

Spelade med NHL-stjärnor

Presidenten firade också sin 63-årsdag – med ishockey.

Putin intog isen tillsammans med några gamla NHL-stjärnor som Pavel Bure och Aleksandr Mogilnyj samt oligarker med koppling till Kreml, uppger The Guardian.

Matchen som spelades i OS-staden Sotji sändes live i rysk tv och publiken hemma i sofforna fick se Putin stänka in sju baljor i 15-10 segern för presidentens stjärnlag. Motståndet bestod av ett amatörlag som Putin grundade 2011.

ARTIKELN HANDLAR OM