Ägaren till antika skrivmaskinen hittad

Foto: SVT
Rasmus Malling-Hansens skrivkula är världens första serietillverkade skrivmaskin. Exemplaret i "Veckans brott"-studion värderas till en miljon kronor.

avIda Gustafsson

NYHETER

Ägaren till den antika skrivmaskinen i ”Veckans Brott” är hittad.

I somras skänkte SVT-produktionsledaren Christina Lindgren den - omedveten att den var värd miljoner. 

– Omtumlande, säger hon nu till SVT.

Antikexperten Peter Pluntky upptäckte den antika rariteten bland studiorekvitistan i ”Veckans brott”.

Han ringde in till SVT och berättade om sin upptäckt. 

I programmet veckan därpå var Pluntky själv med och berättade om antikviteten, en skrivkula från 1870 av Rasmus Malling-Hansen, världens första serietillverkade skrivmaskin. Apparaterna var handgjorda och numrerade, övriga exemplar har sålts för miljonbelopp på auktion. Eller ställts ut på museum, skriver SVT:s personaltidning Vipåtv som nu berättar att ägaren hittats.

Såg maskinen på tv

Men ingen visste hur det kom sig att denna raritet hamnat i rekvisitaförrådet.

Ett detektivarbete tilltog för att ta reda på vem som skänkt den för att lämna tillbaka den, eftersom man förutsatte att denne förmodligen inte var medveten om dess värde.

Nu har jakten fått ett lyckligt slut.

För samtidigt som Peter Pluntky berättade om miljonskatten i studion satt Christina Lindgren, till vardags produktionsledare på SVT, i tv-soffan och tittade på programmet.

– Jag satt med min man och tittade på Veckans brott, så när Peter Pluntky tog fram skrivkulan sa jag till honom: titta det där är ju den maskinen som jag lämnade in till rekvisitan på SVT, säger hon i en intervju med ”Veckans Brott”.

Haft den i bilen

Hon beskriver upptäckten som ”omtumlande”. En släkting gav henne skrivkulan för åtta år sedan, ovetande om att det rörde sig om en raritet. Apparaten har sedan dess legat i en papperslåda och flyttats runt i hemmet och till och med legat i bilen. I somras beslöt hon sig för att skänka den till rekvisitaförrådet på SVT. Och av en slump plockades den ut för att användas i studion.

Ägarskapet kan Lindgren styrka tre generationer tillbaka, berättar hon för ”Veckans Brott”. Maskinen som legat i ett kassaskåp på SVT sedan pluntkys upptäckt kommer inte att tas hem igen.

– Nej, den ska direkt till annan säker plats, renoveras och kanske gå vidare ut på auktion, säger hon till Vipåtv.

Aftonbladet har sökt Christina Lindgren men har inte fått något svar.

ARTIKELN HANDLAR OM