Sjukhus meddelar: Han vårdades inte för depression

avMatilda Andersson, Susanna Vidlund, Sebastian Hagberg

Hemlighöll sin sjukdom från arbetsgivaren

1 av 63

Andrepiloten Andreas Lubitz, 27, fick tidigare psykiatrisk behandling för en allvarlig depression och bedömdes under en period vara olämplig för flygning.

Och i hans lägenhet har åklagaren hittat ett sjukintyg från en läkare som visar att han var sjukskriven på olycksdagen, rapporterar tidningen Spiegel.

Men nu går Universitetssjukhuset ut med information om att han inte vårdats där för depression.

En hel värld undrar vad som fick Germanwings-piloten Andreas Lubitz att ta kontroll över planet och styra det mot kraschen som dödade honom själv och 149 andra.

Under natten gjorde tysk polis husrannsakan i huset i Montabaur, där Lubitz bodde tillsammans med sina föräldrar.

– Vi har hittat något som nu ska analyseras. Vi kan inte säga vad i nuläget, men det kan vara en betydelsefull ledtråd. Vi hoppas att det ska ge oss en förklaring, säger en talesman för polisen till Daily Mail.

Nu rapporterar Spiegel att det handlar om dokument som visade att piloten var sjuk och fick medicinsk behandling. Utredarna ska ha påträffat sönderrivna, aktuella sjukintyg. Det stödjer den preliminära teorin ”att den avlidne höll sin sjukdom hemlig för sin arbetsgivare”, står det att läsa i ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

Germanwings uppger i ett pressmeddelande att man inte mottagit något sjukintyg från Andreas Lubitz.

Inte behandlad för depression

Vad Andreas Lubitz var sjukskriven för är dock oklart. I ett pressmeddelande går Universitetssjukhuset i Düsseldorf ut med information att han inte vårdats där för depression, som det spekulerats kring. ”Rapporterna om att han behandlades för depression är felaktiga”, skriver man.

De skriver att han har varit patient där i februari och så sent som den 10 mars, och att han där har genomgått diagniostiska undersökningar. Exakt vad som undersökts kan man inte säga eftersom ärendet har medicinsk sekretess.

Det framgår däremot inte om det sjukintyg som hittades sönderrivet i Andreas Lubitz hem var från Universitetssjukhuset i Düsseldorf. Enligt flera tyska medier ska han behandlats av olika läkare men det framkommer inte om de arbetat på samma sjukhus eller inte. Åtminstone två olika sjukintyg från två olika läkare ska ha hittats i hans hem, skriver tyska tidningen Rheinischer Post.

Genomgått psykiatrisk behandling tidigare

Åklagarmyndigheten uppger att man inte påträffat något självmordsbrev i lägenheten, skriver nyhetsbyrån AP.

Tyska Bild skriver att Andreas Lubitz under ett och ett halvt år, mellan 2008 och 2009, genomgick psykiatrisk behandling för en allvarlig depression.

Tidningen uppger att Lubitz fick ta om flera kurser vid flygutbildningen och att flygskolan i amerikanska Phoenix under en period bedömde honom som "not suitable for flying" – olämplig för flygning.

Enligt Bild ska Lubitz personakt på tyska luftfartsverket innehålla rekommendationer som innebär att piloten måste genomgå regelbundna medicinska undersökningar.

Bild hänvisar till anonyma källor inom Lufthansa och interna dokument på företaget. Uppgifterna är ännu obekräftade.

"Han var till hundra procent flygfärdig"

Under gårdagens presskonferens uppgav Lufthansa-chefen Carsten Spohr att Lubitz gjort ett längre avbrott i sina pilotstudier för sex år sen. Han ville inte tala om orsakerna till detta, men uppgav att Lubitz hade klarat alla företagets tester.

– Han var till hundra procent flygfärdig, utan reservationer, sa Spohr.

Anhöriga får en halv miljon

På olycksplatsen har arbetet med att bärga kroppar fortsatt. För identifiering används DNA.

Den tyska tidningen Tagesspiegel skriver också att det är klarlagt hur mycket det anhöriga får i ersättning från Germanwings. Summan ska vara 50.000 euro per person, nästan en halv miljon svenska kronor, för att täcka de omedelbara kostnaderna. Summan kan dock bli större i slutändan, men några fasta belopp finns inte i nuläget.

ARTIKELN HANDLAR OM