Ulla Skoog slår alla med näven i fickan

avMalin Wollin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MATTIAS AHLM/SVERIGES RADIO

Ulla börjar och slutar med förfäderna, med deras hårda slit och fler barn är folk har fingrar och torp som med tiden jämnades med marken. Kvar finns den där vördnaden och känslan av att man inte riktigt vet vad arbete är eftersom farmor gick fyra mil till fots.

Sedan börjar hon berätta om sitt turnésällskap Tomas och Trond. Trond är ett besynnerligt stycke karl som blir misstagen för bänkfyllo i Kalmar. Tillsammans lever de turnéliv och studerar byggnadskultur. Och där stannar Ulla. Hennes Sommar handlar om byggnadsvård. Låter det tråkigt? Det är det inte.

Ulla älskar kulturhus och byggnadsvård. De kunde ju bygga hus så mycket bättre förr. Och fönster, alla dessa vackra fönster!

Nostalgiker, vem älskar dem tillbaka? Allt som en nostalgiker älskar har ju dött och ruttnat för länge sedan. Men det spelar ingen roll, Ulla går på ilska och en odödlig kärlek till husen och Göteborg.

Ulla är arg

Mellan Ullas rader, samt utsmetat rakt över dem, finns vrålande politik. Ulla är arg på kommunen, Ulla är arg på korruptionen och Ulla är arg på Miljöpartiet.

Detta är Ullas manifest.

Hon är arg och less. Trött på kommunen som inte begriper. Trött på gubbar som bara tror att allt ska fungera.

Det har diskuterats huruvida Sommar i P1 ska vara politiskt eller inte. Den debatten hedrar Ulla som man hedrar en mördarsnigel på spirande ruccola och hon är mer salt och torr än ett makrillgarn som stelnat i solen.

Hon är svidande arg och tänker inte förlåta andra människors dumhet. Om underhållsfritt heter underhållsfritt helt enkelt därför att de inte går att underhålla, vad är då poängen?

Vem orkar leva med sådan förljugen idioti? Inte Ulla.

Knutna nävar i fickan

Ulla stänger Sommarsäsongen genom att gå på knock och hon är roligast i sommar med de knutna nävarna i fickorna, hon behöver inte ens plocka fram dem, hon slår alla ändå.

Och så var det detta med åldern.

Man vet att man har blivit äldre när man ramlar med cykeln och ligger kvar helt enkelt därför att det är så vackert där man hamnade.

Publicerad: