Publicerad:
Uppdaterad:

”Vi har stor respekt för våra ställningstaganden”

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Margot Wallström talade för flera länder som ingår i Arabförbundet.

Sveriges erkännande av Palestina väcker uppmärksamhet utomlands.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har talat om beslutet – inför asiatiska och afrikanska världsledare i Indonesien.

– Det här är en bekräftelse på att Sverige har stor respekt för det vi gör, både från långt bak i tiden men också för våra ställningstaganden nu, säger hon.

Toppmötet hölls i Indonesiens huvudstad Jakarta. Indonesien är ett mycket stort land med en befolkning på runt 250 miljoner, varav en majoritet är muslimer. Vid toppmötet samlades stats- och regeringschefer samt ministrar från Asien och Afrika – och Sverige.

Margot Wallström var som enda EU-ledare inbjuden gäst att tala, övriga som äntrade podiet var Kinas president, kungen av Jordanien och Japans premiärminister.

– Att jag fick tala beror mycket på vårt erkännande av Palestina, de är intresserade av att höra mer om det. De tycker det är spännande att vi som EU-land har visat vägen i den här frågan, säger den svenska utrikesministern på telefon från Jakarta.

Kvinnors rättigheter

Att hon också lyfte jämställdheten och mänskliga rättigheter ser Margot Wallström som självklart.

– Det gör vi alltid. Det är ett genomgående tema att vi talar om kvinnors och flickors möjligheter runt om i världen. Det är ofta en del av våra bilaterala möten med olika länder, så det framgick också här.

Margot Wallström fokuserade i sitt tal på tre områden. Solidariteten med Palestina och arbetet för fred i Mellanöstern och en tvåstatslösning i Israel-Palestinakonflikten, men också om kvinnors rättigheter och mänskliga rättigheter samt samarbetet framåt mellan Europa, Asien och Afrika.

Under toppmötet har hon dessutom haft ett bilateralt möte med Indonesiens regering, om ett samarbete om Palestina framåt samt utvidgad handel mellan länderna.

– Indonesien är ett land med nära 250 miljoner människor som har gjort jättestora framsteg. Det är ett muslimskt land som hanterar religiösa spänningar på ett klokt och balanserat sätt. De har lång väg kvar när det gäller mänskliga rättigheter men jobbar för förbättringar också inom det området. Indonesien har enorm potential och vi vill gärna samarbeta ekonomiskt med dem, så det här var ett tillfälle att även kunna markera det, säger Wallström.

“Sverige har goda kontakter”

Under mötet deltog en rad av de länder som ingår i Arabförbundet, som tidigare i år stoppade Margot Wallström från att tala efter hennes kritik mot Saudiarabiens rättssystem och piskningen av bloggaren Raif Badawi. Bland dessa Förenade Arabemiraten som också kallade hem sin ambassadör i protest en tid därefter. I dag har dock både Arabemiraten och Saudiarabien återinsatt sin representation i Sverige.

Margot Wallström ser sin medverkan på toppmötet som ett bevis på att för att regeringens arbete har stöd utomlands. Hon menar dessutom att Olof Palmes minne är mycket levande bland de länder hon nu träffat.

– De som försökte sätta en annan bild misslyckades kapitalt. De andra länderna har verkligen ställt upp bakom Sverige just därför att vi har goda kontakter, bland annat på grund av Palestinaerkännadet. Vi får stor respekt för det vi gör, både från långt bak i tiden, men också för det vi gör nu, säger hon.

Publicerad:
Publicerad: