Finlandsfärja på grund i Östersjön

Uppdaterad 2013-12-15 | Publicerad 2013-12-14

Viking Lines M/S Amorella gick på grund vid Julgrund utanför Föglö på lördagen.

I över sex timmar satt färjan med nära 2 000 passagerare fast efter ett strömavbrott ombord.

– Det blev helt svart på hela båten. Sedan blev det som kanske två, tre dunsar, säger passageraren Irina Widberg till Aftonbladet.

Färjan gick på grund 11.40 på förmiddagen. Grundstötningen skedde vid Julgrund utanför Föglö, enligt rederiet.

Under stora delar av lördagen satt fartyget fast och vid 18-tiden var hon till slut loss från grundet.

– Den fick en blackout och drev på grund så de har inte suttit så hårt fast. De kom själva loss med hjälp av en liten bogserbåt, säger Helge Nordqvist, operator på Sjöbevakningen i västra Finland.

Vid 21-tiden påbörjade Amorella resan mot Mariehamn där man anlände några timmar senare.

Passagerarna som ska till Finland kommer att övernatta ombord och ta Grace till Åbo i morgon eftermiddag, medan de som ska till Sverige åker med Rosella mot Sverige under kvällen.

”Gled på grund”

Tidiga uppgifter var att färjan tar in vatten, men det stämmer inte enligt Viking Lines informationschef Johanna Boijer-Svahnström. 

– Det har skrivits i tidningarna att fartyget läcker, men det läcker inte. Det är ett smärre läckage i en barlasttank, det har vatten i sig annars också, säger hon till Aftonbladet.

Hon menar att fartyget inte gått på grund utan att det hade en grundkänning.

– Det som har hänt är att hon på ett väldigt smalt ställe som kallas för Julgrund utanför Föglö i åländska skärgården. Hon fick en så kallad blackout, det vill säga strömtillförseln funkade inte och hon gled sakta upp på Julgrundet, säger Johanna Boijer-Svahnström. 

”Bjuder på mat”

Vid 16-tiden, 15-tiden svensk tid, undersöker dykare skrovet. Farleden är stängd uppger finska Yle, endast fartyg som deltar i räddningsarbetet kommer fram till platsen.

Dykarnas arbete samt rapportskrivning väntas ta uppåt två timmar, uppger Viking Lines vd Mikael Backman till Aftonbladet. 

– Vi ger mat och dryck till passagerarna, men ingen somhelst alkoholförsäljning eller utdelning. Det är kutym, det är bra sjömansvett att man inte dricker sprit när fartyget är fast, säger han.  

Vid 18-tiden väntar rederiet att Amorella kan komma loss och fara tillbaka till Åbo. Deras plan är att de svenska passagerare kliver av i Mariehamn för att där byta till andra fartyg som tar dem tillbaka till Sverige. De finska passagerarna får vara kvar ombord. Viking Lines prognos är att Amorella är i Mariehamn runt 20-tiden finsk tid, 19-tiden svensk tid, i kväll.

Tas till Långnäs

Ingen av de 1 945 passagerarna ombord ska ha skadats i samband med grundstötningen.

Enligt Ålandstidningen är ett antal sjöbevakningsbåtar från Finland och Åland på platsen, samt helikopter och flyg. Vid 14-tiden var Ålands sjöräddningssällskap på väg dit med bogserbåten Harald och oljebekämpningsfartyget Svärtan.

Vad det är som har orsakat strömavbrottet är okänt.

– Målsättningen är att under kvällen försöka ta henne till Långnäs som är en hamn som ligger alldeles bredvid. Fartyget trafikerar normalt där under natten och därifrån ska vi försöka ta passagerarna i land. och försöka få dem till Finland och Sverige på bästa sätt, säger Johanna Boijer-Svahnström.

”Blev helt svart”

Irina Widberg, 36 var på resa med tjejgänget. Hon uppger att lamporna nu är påslagna och att de väntar på bogsering:

– Det blev helt svart på hela båten. Sedan blev det som kanske två, tre dunsar. Jag tänkte att det här är inte normalt, säger hon.

I högtalarna ropade personal ut och att de fått en ”blackout” och att det var därför de gått på grund.

– Personalen ser lite speedade ut. Men det är bra stämning. Några barnfamiljer ser lite spända ut, säger Irina Widberg.

”Börjar bli oroligt”

Färjan var på väg mot Stockholm när den gick på grund, enligt tabellen skulle den nå Stadsgårdskajen 18.55 i kväll.

– Det var strömavbrott så allting var svart först. Och vi har gått på grund, vi tror att vi är ungefär två timmar från Mariehamn.

Färjepersonalen har skickat ut båtar för att syna båtens skrov, berättar färjepassageraren Ingela Charlez, för Aftonbladet.

– Det börjar bli riktigt oroligt här. Det är många som sitter med livvästar på sig, så folk är inte så lugna längre.

Enligt finska sjöräddningen är läget just nu stabilt och det finns inget behov av evakuering. Färjan fick elektriciteten tillbaka kort efter grundkänningen.