Styrelsen har krismöte på söndag

Publicerad 2013-09-06

På söndag möts Lundsbergs nya styrelse för första gången.

Ledamöterna ska då ta ställning till om de elever som misstänks ha torterat två kamrater med strykjärn ska få gå kvar.

– Det är klart att vi kommer att beröra den punkten, säger den nya ordföranden Helena L'Estrade.

På fredagen meddelade Förvaltningsrätten i Stockholm att riksinternatet Lundsbergs skola kan öppna på nytt. Skolinspektionens beslut att stoppa all verksamhet hävdes i väntan på ett slutgiltigt besked om skolans öde.

Några timmar senare presenterade Lundsberg sin nya styrelse. Sju personer under ledning av företagaren Helena L'Estrade har nu i uppgift att rädda den skandalomsusade skolan från att läggas ner helt och hållet.

Redan på söndag håller styrelsen sitt första möte.

– Vi kommer att skaffa oss en bild av läget och göra en bedömning över vilka saker som vi måste ta tag i. Det som är övergripande allt annat är naturligtvis att jobba för att få tillbaka tillståndet. Och för att få det är det ett antal saker som vi måste åtgärda.

Ökad föräldranärvaro

Hon förtydligar att skolan redan har vidtagit vissa åtgärder på elevhemmen inför att skolan öppnas igen på måndag, som exempelvis utökad föräldranärvaro.

Men om de elever som misstänks ha torterat två yngre kamrater med strykjärn i samband med den nollningsceremoni som sedan polisanmäldes är välkomna till skolan nästa vecka står inte klart.

Frågan är brännande under styrelsens krismöte i helgen.

– Det är klart att vi kommer beröra den punkten, säger Helena L'Estrade.

Kommer de att få gå i skolan på måndag?

– Det kan jag inte svara på just nu.

Ska förhöras

Händelsen blev avgörande när Skolinspektionen valde att stänga skolan.

En 18-årig elev ska ha varit drivande och misstänks för grov misshandel, alternativt misshandel, ofredande, vållande till kroppsskada eller olaga hot.

Sammanlagt ska nio personer ha bevittnat tortyren. Samtliga kommer enligt åklagaren Niclas Wargren att förhöras.

Enligt den tidigare styrelseledamoten Ulf Rehnberg har ledamöterna i den förra styrelsen lämnat över ett underlag till sina efterträdare om den pågående polisutredningen.

– Det är en fråga de får ta ställning till nu i helgen. Vi har förberett underlag för att den nya styrelsen ska kunna ta ett beslut. Det handlar framförallt om att göra en bedömning om de misstänkta eleverna utgör ett hot för de andra eleverna, eller stör skoltillvaron eller undervisningen på något sätt.

Ny rektor

Den nya styrelsen har också som uppgift att anställa en ny rektor. Just nu är Ann Kobe tillförordnad rektor efter att Staffan Hörnberg fick sparken.

– Vi har intervjuat ett par stycken kandidater, den nya styrelsen får nu slutföra rekryteringsprocessen, säger Ulf Rehnberg.

När tillsättningen av en ny rektor kan bli klar vet inte Helena L'Estrade.

– Vi tar det beslutet när verksamheten är mogen för det.

Ingen i den nya styrelsen har själv gått på Lundsbergs skola. Enligt ordföranden var det ett medvetet drag av valberedningen.

– Absolut. Man har lyssnat på kritiken och tänkt att det är bra att vi inte har kopplingar åt något håll. Då kan vi med nya fräscha ögon se situationen på ett annat sätt.

Däremot har flera av dem barn som går eller har gått på skolan.