Leverantören: Därför låter vi Lexbase vara

Publicerad 2014-01-28

Sajten Lexbase har sågats av juridikexperter och många upprörda känner sig oskyldigt uthängda som brottslingar.

Men internetleverantören Bahnhof på vars servrar sajten finns kommer inte agera.

– Nej, det är de själva som är ansvariga för sin egen tjänst, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.

Internetleverantören Bahnhof vill ge en bild av sig själva som förkämpar för integritet på internet.

”Vi har fått ett rykte som en hårdnackad försvarare av integritet och yttrandefrihet. Det är vi stolta över”, skriver man på sin hemsida.

Inte förvånad

Men just den integritetskränkande aspekten har varit kanske den enskilt största kritiken som riktats mot skandalsajten Lexbase, som hängt ut dömda svenskar på sin hemsida. Även ostraffade personer har pekats ut som brottslingar via röda prickar på kartor som ska signalera var brottslingar bor.

När Aftonbladet når Bahnhofs vd är han inte förvånad över samtalet.

– Jag förstod att ni skulle ringa. Det är riktigt att de är kunder hos oss. Vi har flera tusen företagskunder och de är en av dem, men de följer samma policy och avtal som alla andra, säger Jon Karlung.

Trots den skarpa kritik som väckts mot Lexbase kommer man från Bahnhofs sida inte att agera.

– Angående den här tjänsten finns två aspekter. Den ena är yttrandefrihetsaspekten och den andra är integritetsaspekten. Här ställs de båda på sin spets, men vi måste uppträda som en neutral teknikförmedlare och kommer bara agera om det visar sig att tjänsten är olaglig.

Lagen avgör

Karlung jämför Bahnhof med posten, och menar att det inte är avgörande om tjänsten är oetisk eller inte. Det är svensk lag som ska fälla avgörandet.

– Om det är uppenbart att tjänsten är direkt olaglig så kommer saken självklart i ett annat läge. Är det så att det senare kommer en begäran från rättsvårdande myndigheter om det så kommer vi att ta itu med det då, säger Jon Karlung.

ANNONS