”Agneta” lurades på en knapp miljon

Hon trodde att hon funnit sin själsfrände – blev lurad

Agneta blir kontaktad av en man på dejtingsidan ”Are you interested”. De pratar snart i telefon flera gånger om dagen.

Åtta månader senare har mannen som kallar sig Peli lurat Agneta på 900 000 kronor. 

– Man kände sig ju verkligen älskad av honom, det var den känslan jag fick när jag läste hans mail. 

Agneta läser högt ur ett av de hundratals kärleksbrev som Peli skickat till henne. Han skriver hur glad han är att han börjat prata med henne, att han känner saker för henne han inte trodde att han kunde känna sedan hans fru gick bort. 

– Det kändes som om vi hade ett förhållande fastän vi inte hade det, berättar Agneta för Aftonbladets tv-program "Brottscentralen".

Tog kontakt via Facebook

Det var i maj 2012 som mannen tog kontakt med Agneta via en dejtingsida på Facebook. Mannen berättar att han bor i Stockholm, har en svensk mamma och en amerikansk pappa. Han berättar om jular i snöiga Sverige och hur mycket han tycker om köttbullar. Precis som Agneta är han ensamstående med ett barn.

Efter att de pratat med varandra ett par veckor avslöjar Peli att han inte alls befinner sig i Stockholm, han är i Afghanistan med amerikanska armén, men ska komma hem om bara ett par månader. Under de månaderna fortsätter Agneta och Peli att ha daglig kontakt både via mail och telefon. 

– Vi pratade om framtiden. Vi planerade att flytta med honom till USA och hitta en skola där till mitt barn.

Började fråga om pengar

När datumet för Pelis hemkomst börjar närma sig uppstår problem. Den amerikanska armén vill att han ska vara kvar i Afghanistan för att leda ett specialuppdrag. 

– Han ringde till mig och la på, han var så besviken och jag med. Jag ville ju att han skulle komma hem, till mig, berättar Agneta. 

När Peli första gången frågar henne om pengar har de haft daglig kontakt i två månader. Hon betalar pengar till ett konto för att han ska slippa sitt specialuppdrag och få komma hem tidigare. Hon får mail från den amerikanska armén med bekräftelse om att pengarna har kommit in. 

– Jag hade både betalat med mina sparade pengar och även tagit banklån för att kunna betala. Jag trodde hela tiden att det var pengar som jag skulle få tillbaka.

Bad att få pengarna tillbaka

Trots att Agneta betalar in pengar så kommer inte Peli hem. Det uppenbarar sig hela tiden nya problem som gör att armén behöver ha honom kvar. Till sist säger Agneta stopp, hon kan inte låna ut mer pengar. 

– Jag och Peli kom överens om att det räckte nu, vi mailade om att jag ville ha tillbaka pengarna med en gång. 

Svaret kom via mail någon dag senare: ”Not refundable”.

– Då förstod jag att jag var lurad. 

Vid den här tidpunkten har Agneta och Peli pratat i åtta månader och hon har sammanlagt betalat 900 000 kronor till honom.

Utreds av polis

Fallet utreds idag av polisen på orten där hon bor. 

– Vi försöker i första hand att spåra pengarna, de är överförda till konton utomlands. Det är som vi ser det den mest framgångsrika vägen att få fram pengarna och någon misstänkt, säger Staffan Friberg som är utredare vid polisen. 

Arbetet kompliceras av att en stor del av kontona finns utomlands, något som begränsar den information som polisen kan få om kontoinnehavaren. Trots den mängd av bevismaterial som finns i form av mail och även bilder som Peli skickat på sig själv finns inga misstänkta. 

– Vi kan se i utredningen att det här är organiserat, brottet är väl förberett och det är svårt att komma åt personerna bakom, säger Staffan Friberg.

Om de bilder som Agneta fått skickade till sig som ska föreställa Peli säger Staffan Friberg att chansen att det är han är mycket liten. 

– Vi antar att det inte är han, det är ju lätt att skicka en bild på i stort sett vem som helst och säga att det här är jag. 

Idag har Agneta betalat tillbaka en del av det banklån hon tog, man har fortfarande skulder på totalt 700 000 kronor. En stor del av hennes vardag går till att få pengarna att gå ihop. 

– Det är väldigt svårt ekonomiskt, man får vända på varenda krona. Jag jobbar extra för att klara av vardagen och hoppas på att det inte går sönder någonting i huset. 

Förutom sin ekonomiska situation måste Agneta även handskas med skammen över att ha blivit lurad. 

– Jag skäms enormt. Att jag gick på det beror nog på att vi byggde upp en relation under så lång tid innan han började kräva mig på pengar. Jag trodde att han var mitt livs stora kärlek och jag trodde inte att någon kunde vara så känslokall. 

Fotnot: Agneta heter egentligen något annat

KÄNNER DU IGEN MANNEN?

Polisen tror inte att mannen på bilden är Peli, men är intresserad av att komma i kontakt med personer som känner igen honom. Kontakta polisen på 114 14.

Agnes Loman