Nyheter

”Det är lätt att koppla av med alkohol”

Av: 

Josefin Westin

Gudrun Schyman (FI)
Gudrun Schyman (FI)

NYHETER

Politiker löper större risk att få alkoholproblem.

Gudrun Schyman (FI) vet hur det är:

– Det går väldigt snabbt att koppla av med alkohol.

Aftonbladet kunde under onsdagen avslöja att oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) åtalats för att ha snattat en flaska whisky på Systembolaget i södra Stockholm.

För att han har alkoholproblem.

Enligt forskaren Sven Andréasson, överläkare på Beroendecentrum i Stockholm och adjungerad professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet är inte det förvånande. Politiker med många uppdrag ligger i riskzonen för att drabbas.

– Politiker är mer exponerade. De är ofta i sammanhang där det serveras alkohol med många middagar och sammankomster. De kan då lätt halka in i en större konsumtion än vad man annars skulle ha haft, säger Sven Andréasson.

”En uppenbar risk”

I kombination med mycket stress och sent arbete leder det ofta till svårigheter att koppla av på kvällarna.

– Då är alkohol en uppenbar risk, säger Andréasson.

Gudrun Schyman, talesperson för FI, gick ut med att hon var alkoholist under sent 90-tal. Hon var då V-ledare och utvecklade alkoholism under lång tid.

– Det är klart att det var ett arbete under stor press och då går det väldigt snabbt att koppla av med alkohol. Om man dricker för mycket och ofta får det konsekvenser för ens liv, inte minst i privatlivet, säger hon.

Först när hennes barn larmade förstod hon sitt problem. Hon bad då om hjälp på samma sätt som Tomas Rudin.

– Det var väldigt bra insikter och det är bra att han har tagit det steget. Det är första steget till att kunna göra någonting åt det och då finns det hjälp att få, säger Schyman.

Slutat dricka för gott

Andréasson menar att problemet försvåras för en offentlig person. Dessutom har de allra flesta en felaktig bild av den hjälp som finns att få. Behandlingshem är oftast inget förstahandsalternativ.

– Folk är rädda för att bli igenkända och tror att vården är inriktad på väldigt tunga alkoholproblem och utslagna människor. För de flesta hjälper det med ett antal samtal och kanske något av de nya läkemedlen som har kommit, säger Sven Andréasson.

För Schyman finns det inget annat alternativ än att låta bli alkoholen – för gott.

– Jag har bestämt mig för det. Det är som om man har utvecklat en allergi. ”Om jag inte låter bli och äter nötter kan jag få andnöd och dö. Därför låter jag bli nötter”. Så är det också med spriten.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: