SD:s hot mot Löfven

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Vi ska plocka väljare därifrån"

1 av 3

Här är Jimmie Åkessons plan för att sänka Stefan Löfven.

Trots succén i dagens SCB-mätning skulle SD förlora sin roll som vågmästare om det vore val i dag.

– Vi kommer aktivt att söka upp Löfvens väljare och presentera ett mer förnuftigt och tydligt alternativ, säger Åkesson.

I dagens stora mätning från SCB når Sverigedemokraterna nya rekordhöjder. Partiet går kraftigt framåt och har stöd av 9,3 procent av väljarna. Men det finns smolk i SD:s glädjebägare. Om det vore val i dag skulle man nämligen förlora sin ställning som vågmästare i riksdagen och helt tappa inflytande. Anledningen är att de rödgröna partierna skulle nå egen majoritet med de 49,8 procent som man samlar ihop. Stefan Löfven skulle alltså kunna bilda en majoritetsregering om S valde att samarbeta med V och MP.

Åkesson till attack

SD-ledaren Jimmie Åkesson var nöjd över dagens resultat, men fokuserade direkt på hur partiet ska agera för att behålla sitt inflytande i riksdagen. Han hymlade inte med vilka väljare som SD nu ska ge sig ut på jakt efter. Redan på partiets landsdagar i slutet av november presenterade han strategin om hur SD ska kampanja på arbetsplatser för att locka S-väljare ur LO-kollektivet.

I dag upprepade han hotet mot Löfven.

– Att S fortfarande har så stort förtroende trots avsaknad av tydliga svar om samarbete med de mer extrema V och MP är oroande. Det visar tyvärr att många väljare är illa insatta i vad partierna vill. Därför kommer vi att aktivt söka upp Löfvens väljare och presentera ett mer förnuftigt och tydligt alternativ, säger Jimmie Åkesson.

SD:s drömscenario handlar om att skillnaderna mellan de politiska blocken jämnas ut så att man får så mycket inflytande som möjligt. Man vill därför att både KD och C klarar sig kvar i riksdagen och man vill också se ett minskat stöd bland de tre övriga oppositionspartierna. SD:s strategi handlar nu om att försvaga S genom att ge sig efter deras väljare.

– Givetvis är det för oss intressant att plocka rödgröna väljare för att jämna ut oddsen och se till att vi kan befästa vågmästarrollen, säger partisekreteraren Björn Söder (SD).

Han menar att partiet har mycket att hämta hos LO-medlemmar efter att man bland annat lagt fram förslag om rätt till heltid.

– Vi har konkreta förslag som skulle göra det bättre och lättare för framförallt LO-kollektivet. Där tycker jag att S har brustit och det ska Löfven vara rädd för att det kommer fram. Då kommer han nog att förlora många väljare till SD, säger Björn Söder.

Tredje störst bland LO-medlemmar

SD är i dagens SCB-mätning det tredje största partiet bland LO-medlemmarna med 10,2 procent. Men samtidigt ökar stödet för Socialdemokraterna till 56,4 procent. Partisekreteraren Carin Jämtin (S) menar att SD är extremt högerparti som man tänker fortsätta att bekämpa.

- Vi kommer att fortsätta att berätta om våra lösningar för Sveriges problem, både när det gäller skolan och hur jobben ska kunna bli fler. Men vi kommer också prata om vinstjakten i välfärden och hur den ska kunna tyglas. I det jobbet kommer vi berätta om att SD är ett extremt parti på högerkanten som har röstat med regeringen Reinfeldt i mer än åtta av tio voteringar i riksdagen.

Enligt Jämtin är SD också ett rent anti-fackligt parti.

– När vi berättar om vår egen politik kommer vi också berätta vilka som har gjort så att Sverige ser ut som det gör i dag. Och den politiken har SD stöttat, säger hon.

”SD ett arbetarfientligt parti”

Från LO:s ledning har man satt ett mål inför valet 2014 att 60 procent av medlemmarna ska rösta på S. Man är därför glad åt att stödet för S i medlemskåren ökar.

– Sedan ser vi att de små allianspartierna är i princip borta bland LO-medlemmarna. Moderaterna tappar och det går att koppla till det ökade stödet för SD, säger förste vice ordförande Tobias Baudin.

Han betonar att en röst på SD är en röst på "fyra år till med misslyckat Alliansstyre"

– Vill man ha en annan politik i Sverige, måste man rösta på något av de andra tre oppositionspartierna. Röstar man på SD röstar man på fyra år av fortsatt misslyckad allianspolitik. SD är ett rasistiskt och främlingsfientligt parti. Men det är också ett arbetarfientligt parti. Vi vet att det lagts motioner i Sveriges riksdag om att förbättra arbetsmiljöarbetet, då säger SD nej.

Publicerad: