Sinikka: ”Allt jag vill är att träffa min man”

Publicerad 2014-03-19

Sinikka gifte sig i Gambia men blev sjuk – nu vill hon återförenas med Yaya, 25

Sinikka, 69, skulle äntligen få återse sin man Yaya i Gambia efter ett år av sjukdom.

Men flygbolaget vägrar låta henne åka, menar hon.

Hon skrev fel namn på biljetten.

Sinikka Kanyi åkte med sina systrar till Gambia för att gifta sig men strax efter bröllopet blev hon dödssjuk. Hon fick hjärtsvikt, diabetes och gick ned 30 kilo.

Sjukvården i Gambia var undermålig och hon tvingades åka hem till Sverige igen.

– Jag var så sjuk att jag inte kunde gå eller prata. En dag efter att jag hade återvänt till Sverige gick jag för att handla filmjölk men ramlade i snön och kunde inte komma upp. Jag trodde jag skulle dö, säger hon.

Nu har hon inte träffat sin man på 1,5 år och saknar honom. Efter flera månader sängliggandes bokade hon en biljett tillbaka till Gambia med utresedatum den 15 april via en biljettsajt på nätet. Men nu menar flygbolaget att hon inte får åka. Sinikka glömde nämligen skriva in sitt mellannamn på biljetten – vilket innebär att biljetten inte gäller som resehandling.

– Jag vet inte vad jag ska göra. Jag har tömt mitt Icabanks-konto och kan inte köpa en ny biljett och min man väntar på mig, säger hon.

Kontakt dagligen

Mannen Yaya, 25 år, och hon är i kontakt dagligen via Skype.

– Han säger att han saknar mig och vill att jag ska komma dit. Allt jag vill göra är att träffa honom.

Men hon kommer aldrig att kunna bosätta sig hos mannen i Gambia igen, berättar hon. Medicinerna är för dyra och sjukvården på det lokala sjukhuset räcker inte för att behandla alla hennes sjukdomar.

Nu har hon och Yaya ansökt om förtur hos Migrationsverket för att kunna fortsätta sitt liv tillsammans i Sverige. Men enligt Migrationsverket kan det dröja 14 månader innan Yaya får uppehållstillstånd.

– De säger att vi måste vänta som alla andra, att jag inte är tillräckligt sjuk. Men jag är jätterädd att jag ska dö innan vi träffas, säger Sinikka.

Inte släppt hoppet

Hennes systrar gifte sig under samma Gambiaresa med varsin man i 20-årsåldern. Både Aftonbladet och Kanal 5 rapporterade om kärleksresan. En av systrarna är numera skild, men systern Milla bor kvar i Gambia med sin man Lamin.

– De har byggt ett jättefint hus, säger Sinikka.

Än har hon inte släppt hoppet om att få återvända.

– När jag kommer ned ska vi gå längs stranden och dansa ragga. Jag kan inte dansa längre men det gör ingenting. När mitt pass har gått ut ska jag byta namn till Mariam, det är min mans släktnamn och betyder den förste.

Aftonbladet har pratat med Sinikkas flygbolag som säger att en biljett kan bli ogiltig om resenären anger fel namn. De påpekar dock att reglerna för biljettbokningar är tydligt angivna på deras hemsida.