S-namnen som ska drillas till maktpositionerna

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: SCANPIX
Mikael Damberg, gruppledare för Socialdemokraterna i Riksdagen, Magdalena Andersson, ekonomisk politisk talesperson, Stefan Löfven, Socialdemokraternas partiledare, Carin Jämtin, partisekreterare, under ett besök på Svandammsskolan i Nynäshamn.

Socialdemokraterna förbereder sig redan nu för att flytta in i Rosenbad.

Från och med i dag utbildas en exklusiv skara på tjugo personer för att kunna vara med och axla ansvaret vid ett maktskifte 2014.

Aftonbladet kan i dag avslöja flera av de hemliga toppnamnen som ska gå utbildningen.

Precis som Alliansen förberedde sig inför ett eventuellt maktskifte 2006 så pågår just nu ett febrilt arbete inom Socialdemokraterna för att vara redo att äntra Rosenbad vid en eventuell valseger. I dag drar en av de mest exklusiva utbildningarna i gång, den som internt i partiet kallas för "statssekreterarskolan". Utbildningen har genomförts vid flera tillfällen tidigare och bland eleverna fanns många av dem som senare arbetat i eller nära S-toppen. Det handlar bland annat om ex-finansminsitern Pär Nuder, partisekreteraren Carin Jämtin och gruppledaren Mikael Damberg.

Ska vara förberedda

Partiets mål med utbildningen är framför allt att vara väl föreberedda vid ett maktskifte. Den leds av Mats Andersson, med mångårig erfarenhet från statsrådsberedningen, och kommer att besökas av ­både S-toppar och externa föreläsare. S-eleverna drillas i partiets politik, hur regeringsformen fungerar och hur arbetet i regeringskansliet går till. Tidigare har deltagarna handplockats ur arbetarrörelsen, men denna gång har vem som helst fått söka. Socialdemokraterna är fåordiga om vilka som kommit in på utbildningen. Men i dag kunde Dagens Industri berätta att Stina Billinger, hållbarhetschef på Storebrand, är en av de 20 deltagarna.

”Bra och naturligt”

Men Aftonbladet kan nu avslöja att gruppen även innehåller tre redan kända S-namn som ska förberedas för tunga uppdrag. Det handlar enligt flera S-källor om SSU:s ordförande Gabriel Wikström, EU-parlamentarikern Åsa Westlund och Ardalan Shekarabi, ledamot i partiets verkställande utskott.

Ardalan Shekararbi bekräftar också att han är en av dem som valts ut.

– Det är bra och naturligt att S förbereder sig för ett maktskifte 2014. Vi kommer att ha bästa möjliga förberedelse för att genomföra vår politik och ta tag i samhällsproblemen efter valet 2014. Väljarna ska alltid kunna lite på vår kompetens och regeringsduglighet, säger han.

”Har en spetsutbildning”

Från SSU är man mer förtegen kring Gabriel Wikströms deltagande.

– Vi tycker det är bra att Socialdemokraterna har en spetsutbildning för framtida nyckelspelare i en S-regering. Men vilka som går utbildningen är något som Socialdemokraterna och inte SSU ska kommentera, säger Juan-Pablo Roa, kommunikationsstrateg på SSU.

Mats Andersson, som är ansvarig för utbildningen, vill inte berätta om vilka deltagarna är.

– I dag startar vår ledarskapsutbildning. Det är en av många saker som vi gör för att förbereda oss för regeringsskifte. Vi hade ett öppet ansökningsförfarande till utbildningen och det är väldigt roligt att så många kvalificerade personer vill vara med och arbeta för en socialdemokratisk valseger, säger han.

Publicerad: