Nyheter

Fler romer i ytterligare register hos polisen

Av: 

Emmelie Wallroth

NYHETER

Över hundra av dem är barn

På måndagen avslöjade Dagens Nyheter att 4 029 romer finns i ett register hos polisen.

Nu kommer uppgifter om att polisen har ytterligare ett register med 997 personer – bland annat Soraya Post, 57.

– Jag är helt ostraffad och har till och med föreläst för polisen om mänskliga rättigheter. Det som polisen har gjort är ovärdigt ett demokratiskt samhälle, säger hon till DN.

Under måndagen publicerade Dagens Nyheter uppgifterna om det hemliga registret som har upprättats av polisen i Lund.

Där finns 4 000 romer listade och över tusen av dem ska vara barn.

Och nu publicerar DN uppgifter om ytterligare ett register hos polisen i Skåne.

Yngsta är två år

Registret innehåller totalt 997 människor där majoriteten har romska namn, skriver tidningen. De är i olika åldrar och bosatta över hela Sverige.

106 av dem är under tio år och de yngsta är två år, enligt DN. De äldsta föddes på 1800-talet.

Även det här registret ligger hos polisen i Skåne i datasystemet med namnet ”Kringresande” och det visar en kartläggning av släktband mellan personerna.

Det finns inga uppgifter om eventuell kriminalitet, skriver DN.

En av dem som finns med i registret över de 997 personerna är Soraya Post, 57 från Göteborg.

Hon är människorättsaktivist och sakkunnig i EU-rådet om romska frågor.

”Är helt ostraffad”

När DN pratar med henne börjar hon gråta.

– Jag är född här. Det är mitt land, det här. Jag är helt ostraffad och har till och med föreläst för polisen om mänskliga rättigheter. Det som polisen har gjort är ovärdigt ett demokratiskt samhälle, säger Soraya Post till DN.

Hon ska anmäla polisen för registret.

Tidningen har även pratat med polisen Jeanette Larsson som berättar att foton på ”misstänkta romer” förvarades i särskilda lådor på polisstationen Davidshall i Malmö.

– Övriga misstänkta var sorterade efter födelsedatum. Romer lades i särskilda lådor märkta ”Z” eller ”Zigenare”, säger Jeanette Larsson till DN.

Enligt henne är det inte uteslutet att lådorna fortfarande används av polisen. 

– Men det vet jag inte säkert. Att de fanns där på 1990-talet vet jag säkert, säger Jeanette Larsson, som arbetade vid Davidshalls polisstation på 1990-talet.

”Konflikt mellan olika grupperingar”

Under en presskonferens gällande uppgifterna om registret bekräftade polisen att det finns en ”analysfil” som upprättades år 2011 – men de uppger att de inte för register ”över etnicitet”.

Polisen uppgav att registret med de 4 029 personerna upprättades i samband med en utredning som rörde konflikt mellan "olika grupperingar".

Brottsrubriceringen som ligger till grund för registret är försök till grov misshandel, grov misshandel och vapenbrott, enligt polisen.

Det här får polisen registrera

Vad som får stå i polisens olika register är mycket hårt reglerat, i lag eller förordning.

Personuppgiftslagen, PUL, förbjuder bland annat personuppgifter som avslöjar ras eller etnisk ursprung. Men Polisdatalagen har företräde:

Personuppgifter får behandlas om det behövs för att

1. förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet,

2. utreda eller beivra brott, eller

3. fullgöra förpliktelser som följer av internationella åtaganden.

De gemensamma registren är till exempel spanings-, belastnings- och misstankeregistret. Dessutom finns de internationella registren, som Schengen Information System. I landets olika polisområden finns också register som används lokalt.

Detta har hänt

 23 september: Dagens Nyheter avslöjar att svensk polis registrerar romer i en hemlig databas. I registret finns över 4 029 romer – över 1 000 av dem är barn. Registret har upprättats av polisen i Lund används i polisarbetet. Registret är döpt till "Kringresande".

 Till en början avfärdades uppgifterna av Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell som falska. Sedan ändrade han sig och bekräftade att registret fanns. Och så ändrade han sig en tredje gång: ”Det är inget register, det är en analysfil”.

 På måndagseftermiddagen håller rikspolischefen Bengt Svensson en presskonferens: ”Jag tror och hoppas vid min gud att det här är det enda registret av den här karaktären”, sa han bland annat då.

 Polisen anmäler sig själv och en åklagarledd internutredning inleds under dagen. Myndigheterna Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden och JO inleder även parallella granskningar.

 Polisen håller en presskonferens i Malmö där de bekräftar att det finns en ”analysfil” som upprättades år 2011 – men uppger att de inte för register ”över etnicitet”.

 Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar registret.

– Jag blev lika förvånad som alla andra när jag hörde uppgifterna. Att även barn tydligen registrerats är oacceptabelt. Jag förstår att många romer känner sig utpekade och det är viktigt att de ser att vi tar det här på allvar, säger Reinfeldt till Aftonbladet.

 24 september: Dagens Nyheter publicerar uppgifter om ytterligare ett register. Registret innehåller totalt 997 människor där majoriteten har romska namn. Över 100 av dem är barn under tio år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: