”Blondinbella” Isabella Löwengrip

Blondinbella vägrar kalla sig feminist

Av: 

Josefin Westin

Isabella ”Blondinbella” Löwengrip.

Foto: PONTUS ORRE

NYHETER

Blondinbella är inte feminist.

Det har fått läsare och debattörer att rasa.

– Feminismen i dag står inte längre enbart för jämställdhet. Utan även för ett förakt mot män. Och det är jag emot, svarar Isabella Löwengrip Spångberg på kritiken.

Kritikstormen utbröt när entreprenören Isabella "Blondinbella" Löwengrip Spångberg, 23, undrade på sin blogg om hennes son Gillis blivande flickvän skulle finnas bland de andra barnen i deras föräldragrupp.

Efter det slog hon fast att hon bland annat inte är feminist.

– Jag är inte feminist, utan tycker att feminister är ett gäng kränkta vita medelklass-kvinnor sittandes med rödvin runt ett bord och hittar på frågor att strida för, skrev hon då i ett nytt blogginlägg.

Då rasade kritikerna ännu mer – både i kommentarsfältet och på SVT Debatt.

Kritiseras för att vara obildad

Medan en del av hennes läsare höll med henne rasar desto fler, som menar att om Isabella inte är feminist så står hon inte heller för jämställdhet. Blondinbella kallades även obildad.

SVT Debatt skrev 18-åringarna Jonna Fyhr och Johanna Nordström att de inte kunde förstå varför inte Isabella är feminist med tanke på att hon blivit utsatt för sexuellt övergrepp och näthat samt startat kampanjen "Size me" i magasinet Egoboost för att visa mångfalden av kvinnokroppen.

– Genom ditt utlåtande under gårdagen, genom de små ord som når ut till tusentals människor, har du inte bara tydligt visat att du inte är insatt i ämnet överhuvudtaget utan också kränkt dessa kvinnor och mäns dagliga arbete, argumenterande och kamp. För det finns människor, Isabella, som varje dag arbetar för att tjejer och kvinnor inte ska behöva utstå de saker som du har fått utstå, står det i debattartikeln.

”Skapat min framgång själv”

Isabella Löwengrip Spånberg svarar nu på kritikstormen i ytterligare ett nytt blogginlägg:

– Att feminismen stred om kvinnlig rösträtt, preventivmedel och andra viktiga saker som man tar för givet idag är jag otroligt tacksam över. Men allt har sin tid. I Sverige i dag är det jämställt, skriver hon och fortsätter:

– Feminismen i dag står inte längre enbart för jämställdhet. Utan även för ett förakt mot män. Och det är jag emot.

Att dra upp att hon blivit utsatt för sexuellt övergrepp, menar hon, är enbart ett exempel på manshat. Det är ingen offerroll som hon vill klä sig i.

– Det är sjuka människor som gör så (våldtar reds anm). Inte män i allmänhet. Och förresten, när det gäller hot online och stalkers kan jag säga att det är betydligt fler kvinnor jag anmält än män.

Blondinbella vill inte tacka feminismen för att hon kommit dit hon är i dag.

– Min framgång har jag skapat själv.

Hon kommer aldrig kalla sig feminist. Däremot ska hon fortsätta jobba för kvinnors välmående.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

”Blondinbella” Isabella Löwengrip

Jämställdhet