Piloter varslar om sympatistrejk

NYHETER

Svensk Pilotförening varslar om sympatiåtgärder mot flygbolaget Norwegian Air Shuttle från den 11 november. Den norska Norwegian Pilot Union har redan aviserat åtgärder mot bolaget och får nu svenskt stöd.

"Vi fördömer Norwegians planer och stöttar NPU och Parat fullt ut i den här konflikten", säger Martin Lindgren, vice ordförande i SPF, i ett pressmeddelande.

Konflikten handlar om att Norwegian vill att de skandinaviska piloterna ska gå över från sina nuvarande anställningar och i stället anställas i bemanningsföretag inom koncernen. Den som inte accepterar förändringen riskerar att förlora jobbet, enligt facket.

"De vill äta kakan och ha den kvar"

De bemanningsföretag som Norwegian använder för flygningar från Spanien, England och Finland till Skandinavien är inte sällan registrerade i länder där arbetsrätten är svagare än i Skandinavien, enligt SPF, som menar att omorganisationen inom Norwegian går ut på att splittra pilotkåren och försvaga piloternas ställning.

"Norwegian vill vara på den köpstarka skandinaviska marknaden, men vill inte betala skandinaviska löner eller låta personalen omfattas av skandinavisk arbetsrätt. Äta kakan och ha den kvar alltså. Då tvingas man till dessa fantasifulla upplägg med personal som arbetar i Skandinavien men är anställda i ett annat land och flyger flygplan registrerade i ett tredje. Facklig organisation och kollektivavtal vill man heller inte ha", säger Gunnar Mandahl, ordförande i SPF, i pressmeddelandet.

TT