Svenskt Tenn tar bort prinsens namn

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter avslöjandet: Carl Philips namn tas bort ur produktbeskrivningen

Efter avslöjandet om att prins Carl Philip inte formgivit eldskärmen tar Svenskt Tenn bort prinsnamnet ur produktbeskrivningen.

”Formgiven av CPhB Design AB”, står det nu på hemsidan.

– Vi vill vara ärliga mot kunden och ge den information vi har, säger Thommy Bindefeld, marknadschef på Svenskt Tenn.

Prinsen.
Prinsen.

Tidskriften Form skrev i går att den eldskärm formad som slottet Tre kronor som prins Carl Philip har signerat åt Svenskt Tenn i själva verket inte är formgiven av prinsen själv.

– Det är flera som varit involverade i det här designprojektet, prinsen har aktivt deltagit i själva projektet och varit en vital del vid själva tillkomsten av idén. Den slutgiltiga skissen har utförts av annan formgivare. Inför produktionen ville prinsen att formgivaren och han själv gemensamt skulle stå för formgivningen. Det ville inte formgivaren, han önskar alltjämt vara anonym. Och det önskemålet respekterar prinsen, sa Axel Calissendorff, styrelseordförande för prinsföretaget CPhB Design AB till Aftonbladet i går.

Vill vara ärliga mot kunden

Nu skriver Dagens Nyheter att Svenskt Tenn strukit att eldskärmen är ”formgiven av Prins Carl Philip 2010” i produktinformationen på hemsidan. I stället står det att eldskärmen är ”formgiven av CPB Design AB, 2010”.

Marknadschefen Thommy Bindefeld uppger att det ska stå CPhB Design AB, som företaget heter.

– Vi missade ett H. Det ska korrigeras.

Det gjordes också strax efter lunchtid på tisdagen.

Varför har ni ändrat i produktinformationen?
– För att vi har fått de uppgifterna som hovet har gått ut med att det är CPhB design som står bakom formen. Vi vill vara ärliga mot kunden och ge den information vi har.

Kände ni till att det fanns en anonym formgivare?
– Vi visste att det fanns fler inblandade i designprocessen, men vilken roll vem hade visste vi inte. Och det vet ingen av oss fortfarande, hur stor del prinsen varit involverad. En designprocess kan ju innehålla flera olika personer som har olika stödjande roller i formgivning. Det behöver inte vara hela gruppen som går ut och står för produkten.

Haft kontakt

Bindefeld säger att man fortfarande tycker att eldskyddet för 14 500 kronor är en bra produkt som håller för det Svenskt Tenn står för. Inget ändras på själva produkten, förtydligar han.
Känner ni er förda bakom ljuset av att den här nya informationen inte framkommit tidigare?
– Vi har varit informerade om att det var fler inblandade vid designprocessen, men vi kan önska att man hade varit tydligare från projektets sida med vilka roller var och en har haft.

Thommy Bindefeld har varit i kontakt med den anonyme formgivaren. Han vet dock inte varför denne vill vara anonym.

Är det ett vanligt förfarande att en formgivare vill vara anonym?
– Det vet jag inte. Jag har inte råkat på det förut.

Publicerad: