Svenska kyrkan väljer ny ärkebiskop

Publicerad 2013-10-15

Det tog 849 år och 70 manliga föregångare.

Men nu har twitterbiskopen Antje Jackelén, 58, utsetts till Sveriges första kvinnliga ärkebiskop.

– Det är nog många som tycker att det är på tiden och som är glada över detta. Jag är det, säger hon.

Antje Jackelén, 58, Sveriges första kvinnliga ärkebiskop.

Hon vann stort och fick 56 procent av rösterna

Men beslutet är inte oomstritt.

Prästen Dag Sandahl, vill inte vill se några kvinnliga präster över huvudtaget:

– Varför var hon med under kronprinsessans vigsel? Hon har fått manegen krattad under så lång tid, att nu vågar ingen ställa de kritiska frågorna längre. Gör du det blir du ohyggligt impopulär inom Svenska kyrkan, säger han till tidningen Dagen.

Antje Jackelén vill dock tona ner motsättningarna med kvinnoprästmotståndarna.

– Allvarligt talat tror jag inte att det är en av de största frågorna. Motståndet är mycket begränsat.

Antje Jackelén föddes 1955 i Herdecke Tyskland.

”Har format mitt perspektiv”

Hon kom till Uppsala 1977 för att fortsätta sina teologistudier som hon redan påbörjat i tyska Tübingen. Tre år senare prästvigdes hon.

– Jag hade fått ett ettårigt stipendium. Men jag blev kvar i Sverige sedan jag träffat min nuvarande man.

 Hon har två döttrar tillsammans med sin make Heinz också han präst i Svenska kyrkan.

Antje Jackelén började som församlingspräst i Österhaninge innan hon efter några år kom till domkyrkoförsamlingen i Lund där hon valdes till biskop 2006.

Hon valde det kärnfulla valspråket "Gud är större."

Vem är störst?

– Det är ett bibelcitat. Men det har ofta öppnat för många goda samtal. Jag har haft mycket glädje av det valspråket – som jag kommer att behålla.

Vad kan vi vänta oss för skillnad mellan en manlig och en kvinnlig ärkebiskop?

– Det där handlar om personen. Det finns inget jag gör för att jag är kvinna utan jag gör vad jag gör därför att jag tycker att situationen kräver det.

Vad har din företrädare Anders Wejryd betytt för dig?

– Mycket. Han har format mitt perspektiv på ärkebiskopsrollen. Om jag fått några råd av honom? Nej det har väl inte varit dags för det ännu. Glöm inte att jag ska vara biskop och han ärkebiskop i åtta månader till.

"Evolutionen Guds sätt att skapa”

Jackelén tillträder i en tid då kyrkobesöken rasar. Svenska kyrkan har visserligen 6,4 miljoner medlemmar men antalet kyrkobesök har rasat från 24 till 16 miljoner sedan 1990.

Motsättningarna är skarpa. Från kvinnoprästmotståndare till de som anser att kyrkan blivit allt för världslig.

I våras frågade Kyrkans tidning anställda i kyrkan vilka egenskaper de ansåg vara viktigast för den nye ärkebiskopen.

62 procent ville ha en "medial" ärkebiskop. Att vara medial är alltså viktigare än att vara andlig ledare eller vara en högt skolad teolog enligt kyrkans anställda.

Och jodå. Antje Jackelén har ett twitterkonto som hon använder mycket flitigt.

Är twitter en del av Guds plan?

– Twitter är en av möjligheterna vi har för att kommunicera med varandra. Vi är varelser i relation till varandra, i relation till resten av skapelsen och till Gud.

Hur mycket av Bibelns skapelseberättelse ska man tro på egentligen?

–  Gud eller evolution? Det går inte att säga antingen eller. I och med att evolutionen pågår tycker jag att man ska se evolutionen som Guds sätt att skapa.

”Jesus är borta”

Professor Eva Hamberg, religionssociolog och ledamot i Svenska kyrkans läronämnd är en av Sveriges mest ansedda teologer.

Enligt henne har Antje Jackelén inte kunnat ge klara besked om skillnaden mellan Jesus och Mohammed. Dessutom förnekar Jackelén enligt en enkät i Kyrkans tidning jungrufödseln - som är något av ett fundament i den kristna tron.

Eva Hamberg hoppar nu av Svenska kyrkan i protest mot den "inre sekulariseringen" och politiseringen av Svenska kyrkan. Avhoppet innebär också att hon blir av med prästämbetet.

– Jesus är i stort sett borta. Kyrkan vill tala om allt möjligt annat, men inte om honom längre. De är symptom på att Svenska kyrkan inte längre ser Jesus som kyrkans herre säger hon till Kyrkans tidning.

Men alldeles oavsett kontroverserna och konflikterna inom Svenska kyrkan så är det historiskt val. Den första kvinnan och en ärkebiskop som med med hjälp av twitter talar med sina får via himlen.