Regeringen stoppad – av oppositionen

Lööf rasar: Tar unga som gisslan i politiska spelet

Oppositionen röstade ner regeringens förslag om höjd brytpunkt i slutet av förra året.

Nu kommer nästa skattesmäll.

Regeringen förlorar även kampen om en ytterligare sänkning av arbetsgivaravgiften för unga.

Höstens budgetbråk fick ett nytt antiklimax i dag, nästan ett halvår efter att budgeten presenteras första gången. Redan i november förlorade regeringen kampen om höjd brytpunkt efter att oppositionen röstat ned förslaget.

I dag stötte regeringen på nästa mothugg.

En majoritet i socialförsäkringsutskottet röstade för att avvisa Alliansens förslag om att sänka arbetsgivaravgiften ytterligare för unga.

Kritiserat regeringsförslag

Samtliga oppositionspartier röstade emot förslaget.

– Förslaget är en mycket dyr åtgärd. Man kan göra väsentligt mycket mer för att få in ungdomar på arbetsmarknaden. Det är som att fylla ett glas vatten genom att sätta på sprinklern i taket. Det är bättre att rikta stödet direkt till de ungdomar som inte har ett jobb. Den här åtgärden ger stöd till ungdomar som redan har ett jobb. Det har ju visat sig vara en ineffektiv åtgärd, säger Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Regeringen har sedan tidigare sänkt de sociala avgifterna för unga anställda, 18-25 år, inklusive den allmänna löneavgiften i juli 2007. Två år senare höjdes satsningen till att gälla upp till 26-åringar.

Förslaget har sedan dess kritiserats, inte bara av oppositionen, utan också av Arbetsförmedlingen, Riksrevisionen och Försäkringskassan. Myndigheterna har inte kunnat se några större effekter på sysselsättningen – att fler unga kommit ut i arbete – jämfört med vad satsningen kostat.

Lööf rasar över nedröstning

Det nya förslaget skulle gälla unga under 23 år och var tänkt att träda i kraft 1 juli i år lagom till starten av sommarjobben. Den övre åldersgränsen skulle tas bort.

Nu frigörs i stället 270 miljoner kronor per år, som satsningen som beräknades kosta. Det innebär att statsbudgeten förstärks med 140 miljoner i år och 270 miljoner de kommande åren.

Näringsminister Annie Lööf (C) är rasande över oppositionens kupp.

– Jag blir otroligt provocerad när man tar unga som gisslan i det politiska spelet. Det är deras möjligheter till jobb det handlar om, säger hon i en skriftlig kommentar och fortsätter:
– Löfvens förslag för att minska ungdomsarbetslösheten är nya program på arbetsförmedlingen. Det är inte en seriös jobbpolitik för unga.

Publisert: